- Selv om det er gjort fremskritt, står Hellas fortsatt ved et veiskille, sa Papademos da han mandag innledet en debatt i den greske nasjonalforsamlingen.

De folkevalgte skal debattere Papademos' planer fram til en tillitsavstemning onsdag som regjeringen etter alle solemerker overlever.

Den nye statsministeren understreker at landet er nødt til å iverksette de økonomiske reformene og nedskjæringene som EU og Det internasjonale pengefondet krever for å gi landet mer i kriselån.

Hvis ikke er det slutt på pengehjelpen utenfra, fremholder Papademos, som mener at grekerne ikke har noe annet valg enn å forbli i eurosonen.

- Valgene vi gjør, vil være avgjørende for det greske folk, sier han.

Han mener den nye regjeringen har for kort tid til å gjennomføre det den er satt til å gjøre. Tidligere har greske politikere besluttet at det skal holdes valg på ny nasjonalforsamling rundt 19. februar, men det er en kjent sak at Papademos ønsker å utsette valget.

Hardt press
EU-lederne opprettholder presset mot Hellas og sier det er helt avgjørende at regjeringen gjennomfører krisepakken fra eurotoppmøtet i oktober. Hvis ikke skrus pengekranen igjen, og Hellas må se langt etter neste utbetaling av kriselånet fra i fjor.

Rundt midten av desember er statskassen tom om ikke den fylles med nye penger. Så Papademos får ingen fredningstid eller pustepause.

Den såkalte troikaen – EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) – har tidligere vært svært misfornøyd med gjennomføringen av sparetiltakene. De internasjonale långiverne krever derfor nå skriftlige garantier fra Hellas for å utbetale nye lån.

Gir ingen garanti
Men lederen for det konservative regjeringspartiet Nytt demokrati, Antonis Samaras, sier han ikke vil skrive under på en garanti, og at en muntlig garanti får holde.

Han vil heller ikke gå inn for at det innføres enda flere sparetiltak i Hellas.

- Vi kommer ikke til å gi vår støtte til noen nye tiltak, sa Samaras mandag.

Han ønsker å forhandle om vilkårene EU og IMF har satt for ny utbetaling i desember på 8 milliarder euro og for den andre krisepakken på 130 milliarder euro.

Nye streiker
Samaras vil ha skattekutt og mer bruk av penger for å få Hellas ut av resesjonen. Men signalene fra Samaras truer Hellas' muligheter for ny økonomisk hjelp.

Torsdag er det ventet at titusenvis av grekere vil delta i nye protester mot sparetiltakene. Demonstrasjonen arrangeres på årsdagen for studentprotestene i 1973 som var med på å velte militærjuntaen.

De internasjonale långivernes inspektører fra troikaen skulle etter planen vært tilbake i Aten mandag for å granske reformarbeidet. Men nå kommer de trolig ikke før i slutten av uka.

- De kan komme i slutten av uka, men ingenting er bestemt ennå, opplyste en talsmann for EU-kommisjonen mandag.

Euro-exit
Etter tillitsvotumet onsdag reiser Papademos til Brussel for å delta på eurogruppens planlagte finansministermøte torsdag.

Papademos snakket i helgen både med Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands statsminister Angela Merkel, som ga sin greske kollega klar beskjed om å handle raskt.

Magasinet Der Spiegel skriver mandag at den tyske regjeringen har utarbeidet kriseplaner for et scenario der Hellas ikke klarer å innfri forpliktelsene sine og blir tvunget til å forlate eurosonen.

Les også:
- Stor risiko for mer kaos
Krisehøy rente for Italia

<b>- Et spørsmål om å få tilbake tilliten</b>
<b>Spania til valg i økonomisk krise</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.