I en pressemelding opplyser Høyre at partiet har mottatt til sammen 35 varslingssaker av ulik alvorlighetsgrad i år. De strekker seg tilbake til 2010 og frem til 2018, men de fleste er før 2015. Varslene retter seg mot til sammen 21 personer.

– Vi har nylig behandlet ferdig og konkludert i alle varslersakene som har kommet til oss denne vinteren. I de aller fleste sakene er det konkludert med brudd på partiets etiske retningslinjer. Reaksjonene har vært alt fra skriftlig advarsel til tap av verv og posisjoner i partiet, sier partisekretær John-Ragnar Aarset.

Varslerne har fått tilbud om psykolog og juridisk bistand om de ønsket det.

– Alle sakene er fulgt opp etter mål om å komme til konklusjoner der både varsleren og den omvarslede skal oppleve en ryddig og rettferdig behandling, og at konklusjonen skal oppleves rimelig av begge parter, sier Aarset.

Unge Høyre-lederen trakk seg

Den mest kjente varslersaken gjelder tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Han gikk av på starten av året, men sa da at det ikke hadde blitt varslet mot ham. Siden ble flere varslinger kjent, og det kom også en rekke ytterligere varsler mot andre i både Høyre og Unge Høyre.

– Sakene angår i hovedsak medlemmer eller tidligere medlemmer av Unge Høyre, men også hendelser knyttet til medlemmer av Høyre, sier Aarset.

Høyre holdt en rekke pressekonferanser om varslersakene på starten av året. Da ble det blant annet kjent at flere i moderpartiet hadde blitt fortalt om bekymringsfull oppførsel fra Tonning Riise, men ikke hadde gjort noe. Statsminister og partileder Erna Solberg har beklaget partiets håndtering.

– Omfanget og innholdet i alle varslingssakene har vært en vond erfaring for oss i Høyre. Mange personer har hatt opplevelser hos oss, som de aldri skulle hatt, sier Aarset.

Saker i flere partier

Høyre er på langt nær det eneste partiet som har hatt varslingssaker etter at Metoo-bevegelsen startet i oktober i fjor. (Vilkår)

  • Den første store politiske saken gjaldt Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske, som trakk seg fra vervet i januar. Denne uken kunne DN melde at klubbleder Ingunn Yssen i Arbeiderpartiet er sykmeldt etter at partileder Jonas Gahr Støre refset henne da hun var kritisk til at Giske får delta på sommerfesten til stortingsgruppen.
  • Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson Ulf Leirstein trakk seg fra vervet tidligere i år etter at NRK avdekket at han sendte porno til en mindreårig partifelle og foreslo å ha trekantsex med en mindreårig gutt til en kvinnelig partikollega. Tidligere stortingsrepresentant Jon Gåsvatn har sagt at han varslet partileder Siv Jensen og Frps organisasjonsutvalg i 2012 uten at det ble fulgt opp.
  • Tidligere Senterparti-leder Liv Signe Navarsete har reagert på hvordan hennes varsel om en grov melding hun fikk fra en partikollega ble håndtert. Det har ikke blitt avklart hvem som sendte meldingen fra en hyttetur der blant andre nestleder Ola Borten Moe var til stede.
Hverken spiser eller drikker før trening
Norseman-vinner Anne Nevin (45) fra Trondheim har trent opp kroppen til å forbrenne fett fremfor karbohydrater.
02:27
Publisert: