Oslo Børs steg markert mot slutten av handelen på ukens siste handelsdag - godt hjulpet av en oljepris som fortsetter å holde seg i nærheten av 115 dollar fatet.

Riggselskapet Sevan Marine endte blant vinnerne etter nyheten om at selskapet skiller ut og børsnoterer riggaktiviteten i eget selskap.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp nær 0,7 prosent fredag og steg rundt 2,5 prosent over uken. Oppturen kom i samme uke som volatilitetsindeksen VIX, som blir sett på som en fryktindikator i markedet, hadde sitt største ukentlige fall noensinne.

Etter ukens opptur er indeksen bare noen fattige poeng fra årsbestenoteringen som ble satt i begynnelsen av måneden.

Fredag holdt oljeprisen seg fortsatt rundt 115 dollar fatet. Da Oslo børs avsluttet handelen gikk et fat nordsjøolje for 115,41 dollar, ned 0,3 dollar sammenlignet med gårsdagens sluttnotering. Dette er likevel betydelig over dagens laveste notering på i overkant av 114,60 dollar fatet.

Oljeprisoppgangen mot slutten av dagen sendte hovedindeksen høyere.

Oljeselskapet Statoil steg 0,1 prosent til 155,30 kroner, omsatt for 1,2 milliarder kroner. Aksjen er opp mer enn 12 prosent så langt i år.

Sevan opp på gigantsalg
Sevan Marine stiger kraftig på nyheten om at selskapet vil skille ut og børsnotere riggaktiviteten som et eget selskap, Sevan Drilling.

Sevan Drilling ønsker å gjennomføre en emisjon på inntil 350 millioner dollar samtidig som Sevan Marine har som intensjon å selge seg ned til 20 prosent.

Handelsbanken Capital Markets skriver i en oppdatering fredag med tittelen; ”Endelig en børsnotering av Sevan Drilling”, at utskillelsen var ventet og at midlene vil komme til bedre nytte i Sevan Marine, som nå blir et FPSO- selskap.

Meglerhuset mener utsiktene i Sevan Marine sitt kjernemarked i Nordsjøen er gode, og at selskapet, uten et nedsalg i Sevan Drilling, hadde vært avhengig av en stor emisjon for å delta i dette markedet.

Sevan Marine endte til slutt opp 9,5 prosent til 6,33 kroner, omsatt for 184 millioner kroner.

Les mer: Sevan Marine varsler gigantsalg

First nedjusterer kursmål på Norse etter emisjon
Norse Energy korrigerer markert ned fredag på meldingen om at selskapet har gjort en emisjon på 168 millioner kroner til kurs 0,80 kroner pr aksje. Aksjen hele ned 23 prosent, rundt 10 øre høyere enn emisjonskursen.

First Securities kutter sitt kursmål på Norse fra 1,40 kroner til 1,10 kroner og opprettholder sin nøytral-anbefaling.

Norse-aksjen falt 24 prosent til 0,89 kroner.

Rec faller tilbake denne uke
Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. falt tilbake fredag Tre av de fire siste dagene har nettavisen Digitimes sitert industrikilder som sier at den tyske etterspørselen er lav og at prisene må falle kraftig for at etterspørselen skal tas seg opp.

- Jeg vil heller snu på det og jeg synes sakene fra Digitimes er positive. Markedet nå er sterkt med stabile priser og det tyder på at etterspørselen i solmarkedet ikke er avhengig av Tyskland og nettopp avhengigheten av Tyskland som har vært et problem. Prisene er sterke så dette betyr at det er selgers marked og ikke overtilbud, sier analytiker Einar Strømstad i First Securities, og fortsetter;

- Det at tysk etterspørsel er lav er betryggende fordi det gjør at tyske myndigheters behov for å slå hardt ned på subsidier ikke er der, sier Strømstad.

Rec-aksjen falt 0,5 prosent til 18,66 kroner og ble omsatt for 186 millioner kroner.

Oslo Børs steg 0,67 prosent til 445,57 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for tilsammen 5,3 milliarder kroner.

Les også:
- Krittstreken går ved Spania
Solid opptur på Wall Street
Børsen ble løftet av Europa
China Sunergy har sola i ryggen
Kina i oljerus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.