Prisnivået på konsumvarer steg med 1 prosent fra januar til februar, viser Konsumprisindeksen (KPI) som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem fredag.

Dyrere strøm og mat
Veksten kommer mye som følge av prisoppganger på elektrisitet og matvarer, ifølge SSB.

- Hovedårsaken til økt elektrisitetspris er høyere norsk forbruk av elektrisitet som følge av kaldt vær og lavere tilsig i magasinene enn normalt. Det ble registrert prisøkninger for de fleste matvaregruppene i februar, og det var spesielt friske grønnsaker som påvirket oppgangen, heter det.

Slutt på salget
Etter januarsalget ble det i februar registrert prisoppganger på møbler og klær. De fleste undergrupper av transporttjenester viste prisvekst, men det var spesielt prisene på flyreiser og passasjertransport med båt som økte mest, melder SSB.

Fra januar til februar 2012 falt imidlertid prisene på teletjenester og bøker med henholdsvis 6,2 og 5,7 prosent.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 1,2 prosent på årsbasis. Det var ventet at KPI skulle være opp 0,9 prosent på årsbasis og opp 0,8 prosent på månedsbasis, ifølge TDN Finans.

Kjernevekst som ventet
På årsbasis var kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, uendret fra forrige måned på 1,3 prosent, som var på linje med estimater innhentet av TDN Finans. Kjerneinflasjonen på månedsbasis var ventet opp 0,7 prosent.

Taler for rentekutt
Handelsbanken Capital Markets ventet kjerneinflasjonen på årsbasis å holde seg på 1,3 prosent, og peker i sin morgenrapport på at det isolert sett taler for rentekutt.

- Dette er en tiendedels prosentpoeng lavere enn Norges Banks prognose og dermed, alt annet like, et argument for rentekutt dersom det slår til. Imidlertid har vi tydelig inntrykk av at Norges Bank nå legger mindre vekt på inflasjonsmålet i sin rentesetting, het det i rapporten før tallene ble kjent fredag.

Les også:
Januarsalget sendte prisveksten ned
Rentefesten fortsetter
Fire nye år med solid boligprisvekst

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.