- Selv om vi klarer å nå fjorårets nivå, betyr ikke det at det blir slutt på prisveksten i boligmarkedet. Dette betyr fortsatt prisvekst, sier sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret til DN.no.

Igangsetting av bygg var noe høyere i mai i år enn i mai i fjor, men bygging av boliger i perioden januar-mai 2012 har totalt sett hatt en nedgang på om lag 10-12 prosent, viser Statistisk sentralbyrås (SSB) foreløpige byggearealstatistikk for mai. Nedgangen gjelder bygging av boliger, fritidsboliger og næringsbygg.

Les mer:
<b>Boligbyggingen faller</b>
<b>- Ikke rart at boligprisene stiger så mye som de gjør</b>

- Burde vært mye høyere
Senneset mener boligbyggingen burde vært mye høyere enn fjorårets nivå også, men han har ikke høyere forhåpninger enn at vi kanskje klarer å havne på samme linje med fjoråret. Færre nye boliger er en sentral faktor som gjør at boligprisene vil fortsette å stige, dersom boligbehovet fortsetter på det samme nivået.

- Det så ut som boligbyggingen var på vei nedover også i mai, så det er bra det har vært en økning denne måneden i forhold til fjoråret. Jeg håper dette er vendepunktet, så vi får en bra høst, sier sjeføkonomen.

Det ble gitt igangsettelsestillatelse for 11.304 nye boliger i januar-mai 2012. Dette er en nedgang på 1.216 boliger, eller 9,7 prosent, fra samme periode i fjor.

Det ble bygget tett opp til 28.000 boliger i 2011. Dette ga en vekst på over 30 prosent sammenlignet med 2010.

To fylker henger etter
Hittil i år er det registrert igangsatt 1,5 millioner kvadratmeter bruksareal til næringsbygninger, ifølge SSB. Dette er en nedgang på 12,6 prosent fra i fjor. Fritidseiendommer og garasjer med mer gikk tilsvarende ned 8,9 prosent.

Selv om det totalt sett har vært nedgang i år, tror Senneset det ser ut til at vi kan nå samme igangsettelsesnivå som ifjor.

Han presiserer at selv om det har vært en moderat oppgang i mai, er det et dårlig grunnlag for å si noe om resten av året, men han tror høsten blir bra med tanke på nye prosjekter.

- Det vi har sett er at de områdene som har ligget bak, er særlig Oslo og Akershus. Vi håper at vi får økt boligbyggingsnivået spesielt i disse to fylkene.

Les også:
Spår boligprisvekst i hele landet
Lønnsveksten skal ned - men du får mer å rutte med
- Kraftig økning i nybolig-salget
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.