Etter et kraftig fall i salget av nye boliger på Østlandet i starten av året, registerte analyseselskapet Pöyry at salget tok seg opp i vår.

I løpet av de siste to månedene har salget fortsatt øke, viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem idag.

- Det har vært store variasjoner i salget av nye boliger det siste året. Det vi ser nå er en kraftig økning i salget, sier økonom Roger Bjørnstad i Pöyry til DN.no.

Rapporten lages av Pöyry Management Consulting, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

Les også: Salget av nye boliger tilbake på et høyt nivå

To årsaker
De siste to månedene ble det solgt 1.497 nye boliger en økning på hele 33 prosent sammenlignet med forrige periode.

Økningen skyldes, ifølge Bjørnstad, to forhold:

- For det første har det vært stor salgsaktivitet på de prosjektene som ikke hadde fått så mye salg inntil april. I tillegg har det kommet mange nye boligprosjekter på markedet. Dette er prosjekter med mye høyere salgstakt, sier han.

Totalt er det 12.934 boliger i prosjektene Pöyry registrerte i juni. Nyboligsalget de siste to månedene utgjorde 12 prosent av disse, mot 9 prosent i forrige tomånedersperiode og 11 prosent på samme tid i fjor. Nyboligsalget har i siste tomånedersperiode vært størst i Hedmark og Asker og Bærum.

Selv om salget av nye boliger har økt, har det også vært en økning i antall usolgte boliger.

I juni i år var det 3.821 usolgte boliger. Ved forrige publisering i april i år var 3.345 boliger usolgte. Hele 1.973 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene. Mens 24 prosent av de usolgte boligene fra april i år nå er solgt, er 35 prosent av de nye salgskandidatene solgt.

Økt salgstakt
Salgstakten på de nye objektene var den samme som ifjor. Salgstakten på de usolgte boligene har økt med hele 10 prosentpoeng.

Flest usolgte boliger finnes i Buskerud og Oslo Vest/Sentrum. I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen usolgte størst i Hedmark med 51 prosent. Også i Øvre Romerike og Vestfold er andelen usolgte boliger høy, med 39 prosent.

- Salget har tatt seg kraftig opp i Oslo. Det er imidlertid litt for tidlig å konkludere fordi det har vært så stor variasjon. Vi vet derfor ikke helt om dette er et tilfeldig utslag eller om det er et trendskifte, sier Bjørnstad.

Prisvekst
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Pöyrys database er 42.300 kroner, som er 2,8 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i april i år og hele 8,8 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i juni 2011. Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 62.600 kroner per kvadratmeter. Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 29.700 kroner per kvadratmeter.

Les mer om eiendom:
Boligeiere har spart 1800 kroner måneden på finanskrisen
- Boligprisene er problematisk lave
- Boligprisene skal opp 18 prosent de neste fire årene
Derfor vil boligprisene fortsette å stige (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.