Etter at boligprisene i Norge fikk en dipp under finanskrisen i 2008, har prisene steget 41 prosent. Og selv om prisveksten er ventet til å avta noe, er det fortsatt god fart. Boligprisene er nå 15 prosent høyere enn på denne tiden for to år siden, og er opp nesten 8 prosent det siste året.

- Boligmarkedet er hett - særlig i sentrumsnære områder. Det er et voldsomt press i alle de store byene og særlig 1- og 2-romsleiligheter rives unna, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 i Oslo og Akershus til DN.no.

Han ser ingenting som tyder på at denne utviklingen vil avta med det første.

- Men det er ikke slik at alt går langt over takst, slik man ofte får inntrykk av. Og forsiktigheten fører også til at folk fortsatt er selektive på eiendomskjøp, ifølge Nymark.

 

Ingen "løp og kjøp"-holdning
Og nordmenns forventninger til den økonomiske utviklingen de neste 12 månedene gjør at en betydelig andel sier de vil være mer forsiktige med pengebruken. Det til tross for at mange vil få enda bedre råd enn i dag, viser august-utgaven av BoligMeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

Undersøkelsen viser en grunnleggende optimisme til utviklingen i personlig økonomi - likevel er det ingen "løp og kjøp"-holdning blant folk flest.



 

Nesten 6 av 10 norske husholdninger svarer at de forventer bedre personlig økonomi om ett år. Totalt forventer 91 prosent bedre eller uendret personlig økonomi de neste 12 månedene. Men hele 37 prosent planlegger å redusere forbruket sitt i samme periode. Dette tilsvarer omtrent 800.000 norske husholdninger.

- Jeg ser på dette som et sunnhetstegn, sier Nymark.

Her er DNBs ferske prognoser for boligmarked de kommende årene: Bråstopp for boligprisene

- Lever på vår egen øde øy, men...
- Norge er "annerledeslandet", vi lever i grunn på vår egen øde øy. Vi har hatt en kraftig boligprisvekst de to siste årene, alt suser og går og alle piler peker oppover, selv om det er store uroligheter ute i Europa. Men også en øde øy vil bli påvirket utenfra hvis situasjonen i Europa forverrer seg ytteligere. Det ser det ut som vi nå tar innover oss - heldigvis. Vi holder litt igjen fordi vi frykter at det kan blir verre. Dette gjør at jeg faktisk trekker et lettelsens sukk, sier Nymark.

Les også: Slik sikrer du deg «dobbelt» rentefradrag

- Vi kan ikke regne med at alle piler peker inn i himmelen til evig tid heller, legger han til.

Sterk krone, høy kostnadsvekst, fallende eksportpriser og lavere utenlandsk etterspørsel har forverret vilkårene for konkurranseutsatt sektor, mens næringer tilknyttet olje- og gassutvinning opplever gode tider. Arbeidsledigheten i Norge er på et veldig lavt nivå og forventes å bli liggende på dagens nivå frem mot 2015. Likevel er det flere av de spurte i BoligMeteret for august som forventer høyere enn lavere ledighet om 12 måneder.

Forventningene til økt arbeidsledighet stiger merkbart fra forrige måling i juni i år, og de yngste aldersgruppene er mest usikre.

Les også: Gled deg til flere fete år

<b>Dropper luksus i 2012</b>

<b>- Blir ingen kjøpefest</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.