Boligprisene falt 1,5 prosent i juli - men det er helt normalt for sommermåneden.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene nemlig 0,1 prosent høyere enn i juni. Den underliggende prisutviklingen er dermed mer eller mindre flat: Nå faller boligprisene

- Dette er helt i tråd med forventningene, sier sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret til DN.no.

Situasjonen i norsk økonomi skulle tilsi at boligprisene skal ytterligere opp, forklarer Senneset, og ramser opp: Arbeidsledigheten faller, rentene skal holde seg lave lenge, det er liten boligbygging og høy befolkningsvekst.

- Vi tror vi sitter på en prisbombe, men vet ikke om den vil eksplodere. De nye kredittreglene har ført til at bankene strammer inn på boliglånspraksisen. Og det kan bidra til å bremse prisveksten, sier han.

Nye retningslinjer virker
Finanstilsynet sendte tidligere i år ut nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål. Målet er å bremse bankenes utlån til bolig.

Allerede i utlånsundersøkelsen i april kom det frem at bankene hadde gjort det vanskeligere å få innvilget lånesøknaden. Nå er det blitt enda tyngre.

Kredittpraksis overfor husholdninger ble strammet ytterligere inn i 2. kvartal 2010, og bankene meldte i juli om svakt fallende låneetterspørsel fra husholdninger.

Les: Enda tyngre å få boliglån

- Det er naturlig at de nye kredittreglene virker. Hadde ikke Finanstilsynet kommet med disse reglene, ville vi ha sett en høyere prisvekst fremover, sier Kjell Senneset.

Sliter med å få lån
De nye og strengere kredittreglene har ført til at førstegangsetablere sliter mer med å komme seg inn på boligmarkedet.

- En del utsetter boligkjøpet og fortsetter å bo hos foreldrene, mens andre hiver seg på leiemarkedet. Og i leiemarkedet ser vi nå at prisene stiger sterkt, siden etterspørselen øker, sier Senneset.

- Ser man kynisk på det, er de nye kredittreglene bra for norsk økonomi og boligmarkedet, for boligprisene har steget mye de siste årene. Men reglene gjør det jo mye vanskeligere for unge å kjøpe sin første bolig, sier han.

Prognosesenteret regner med at boligprisene vil stige, slik de normalt gjør, i august, men tror deretter på flat utvikling ut 2010.

Får ikke jobb - velger å leie
Også sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets tror Finanstilsynets nye retningslinjer kan bidra til å dempe prisveksten.

- Det er naturlig. I tillegg må vi se på arbeidsmarkedet. Selv om ledigheten nå har begynt å falle, ifølge Navs tall, er det fortsatt veldig vanskelig for nyutdannede å få seg en jobb. Det vil da føre til at man utsetter boligkjøp og bor hjemme eller leier bolig i stedet. Og det kan virke inn på boligprisene, sier Dørum.

DnB Nor Markets tror boligprisene vil komme opp i august, men ser deretter for seg en relativt flat utvikling og kanskje en liten prisnedgang ut året og første halvår 2011.

Les også: La boligen tjene penger mens du er borte

<b>- Vurdér fastrente nå!</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.