Boligprisene har steget 42 prosent siden forrige i bunn i desember 2008, og har steget 8,5 prosent det siste året, viser tall som eiendomsmeglerbransjen la frem i dag.

Les dagens sak: Renteoptimisme - få boliger - lynraske salg Renteoptimisme - få boliger - lynraske salg

Det vil si at en bolig som kostet 2 millioner kroner i april i fjor, nå har blitt 170.000 kroner dyrere, samtidig som kravene som bankene nå krever 15 prosent egenkapital, mot 10 prosent for et år siden.

Til tross for den formidable prisveksten, mener sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret at det tross alt fortsatt er fornuftig å kjøpe bolig.

- Ja, det er faktisk det, altså. Det er ingen grunn til å vente. Skal du vente på en prisnedgang må du vente lenge, kanskje 15-20 år, sier Senneset.

- Bygges for lite
Sennesets prognose har lenge vært at boligprisene skal stige 7 prosent i år.

- Vi hadde håpet vi kunne nedjustere den, og i hvert fall at markedet blir flatt ut året, men det luter i øyeblikket mot at årets prisstigning blir høyere enn 7 prosent, sier Senneset.

- Problemet er at det bygges for lite. Det har vært problemet i 20 år, og det bare fortsetter. De siste tallene viser til og med at igangsettingen av nye boliger har gått ned i år. Og det hjelper ikke.

<b>Her kan du sjekke boligprisene der du bor</b>

- Vi har nok litt å gå på fortsatt
På kort sikt ser Senneset kun noen få faktorer som kan tøyle boligprisgaloppen.

- Det eneste som kan få boligprisveksten til å avta på kort sikt er at folk ikke har råd til å betale mer.

- Når skjer det?

- Vi har nok litt å gå på fortsatt. Inntektsveksten i år blir trolig på fire prosent. Så det tar nok et par år før inntektsveksten stanger mot boligprisveksten. Uroen i Europa ser det ikke ut til at vi i Norge tar noe notis av. Det som betyr noe er om det er noen på visningene.

Senneset peker på at Norges Bank satte ned styringsrenten ved forrige korsvei.

- Så folk tror neppe rentene skal noe særlig opp med det første, sier Senneset.

Nestleder Leif J. Laugen mener også at Norges Bank bidrar til å heve stemningen i budrundene

- Etterspørselen kan ha blitt ytterligere styrket av den noe overraskende rentenedsettelsen fra Norges Bank i midten av mars. Normalt betyr en rentenedsettelse på et kvart prosentpoeng lite for boligprisutviklingen, men sentralbankens kommunikasjon om at ekstraordinært lav rente må forventes i lang tid fremover, kan ha bidratt til å skape større optimisme blant boligkjøperne, sa Laugen tidligere idag.

Selv om rentene er lave nå påpeker Senneset at bankene krevet at låntakere klarer å betjene en rente på 8 prosent.

- Det kravet i seg selv har en begrensende effekt, påpeker sjeføkonomen.

- Detvil i hvert fall ikke bidra
Ettersom Senneset verken tror at rentene vil bite noe særlig på en stund ennå, eller at folks betalingsevne er strukket forbi smertepunktet med det aller første, ser han kun to faktorer som kan kjøle ned et kokhett marked.

- Så lenge det bygges for lite, og det ikke blir dårlige tider, vil boligprisene stige. Når igangsettingen av boliger faktisk har gått ned, er det ikke noe hjelp å få der. Og det er ventet høykonjunktur i Norge fra 2014. Det vil i hvert fall ikke bidra til å presse boligprisveksten nedover, sier Senneset.

Les også:
Slik hjelper du barna inn i boligmarkedet
- 15-prosentregelen forsvinner neppe

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.