- Jeg er veldig glad for at jeg startet så tidlig. Hvis ikke hadde jeg nok ikke hatt mulighet til å kjøpe bolig, sier Madikken Kråkstad (20) til DN.no.

Mange unge tar boligsp#229en på alvor. Nå har fremtidige boligeiere plassert 23,9 milliarder kroner i Boligsp#229 for unge (BSU), noe som gir en økning på 3,4 milliarder kroner sammenliknet med samme tid ifjor.

Det viser ferske tall DN.no har hentet ut fra Statistisk sentralbyrå.

Og det er ingen grunn til ikke å spare. Rett før nyttår økte Finanstilsynet kravene til egenkapital fra 10 til 15 prosent, boligprisene er nå 7,7 prosent høyere enn for et år siden, og denne uken viste Norges Banks utlånsundersøkelse at bankene strammer ytterligere inn på førstehjemslån.

Fikk et forsprang
Mange klarer ikke å nå maksimalgrensen i spareordningen Boligsp#229 for Ungdom (BSU) fordi de starter for sent med å spare. Grunnen til dette er at de ikke ønsker å spare BSU før de har en skattepliktig inntekt. Kråkstad startet i en vikarjobb ved farens kontor ved siden av skolen som 13-åring. På den måten fikk hun benyttet seg av BSU-ordningens vesentlige skattefordel og fikk et stort økonomisk forsprang.

Les også:
<b>Strammer inn på førstehjemslån</b>
Anbefaler boligsp#229 fra barnsbein av

 

 

- Burde vært 400.000 kroner
- Mye tyder på at unge er ganske flinke til å forberede seg. Det er ikke tvil om at det er bra at det spares mer i BSU, sier Terje Buraas, leder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) til DN.no, og legger til:

- Utfordringen er den lave grensen for hva man kan spare. Grensen burde hele tiden vært justert så den står i stil med kravet til egenkapital. Så lenge vi har et krav på 15 prosent egenkapital og snittprisen på en bolig i Norge er tre millioner kroner, burde taket for hva man kan spare i BSU vært 400.000 kroner.

Grensen for hva man kan spare i BSU er nå 150.000 kroner, maks 20.000 kroner i året.

- BSU har en stor skattemessig fordel i tillegg til at det er forpliktende sp#229. Man kan ikke ta ut pengene og bruke dem på hva som helst, sier Buraas.

- Legger ofte vekk alt
Kråkstad kjøpte leiligheten som 19 åring i februar. Nå har hun nettopp fylt 20, og skal flytte fra Mo i Rana og inn i sin nye Trondheims-leilighet til høsten for å studere økonomi og administrasjon ved Trondheim Økonomiske Høgskole.

Hun har spart nær 300.000 kroner ved siden av studiene. 150.000 har hun lagt inn på en sparekonto og de resterende har hun brukt til å fylle opp BSU-kontoen.

- Jeg har vært veldig glad i å spare helt fra jeg var liten. Jeg har ikke alltid lagt av faste sparebeløp, men legger ofte vekk alt når jeg får mye penger på en gang. For eksempel når skatte- og feriepengene kommer, sier Kråkstad.

Unngikk boutgifter
Kun en promille av dem som sparer i BSU starter sp#229en når de er 13 år. Kråkstad har benyttet seg av BSUs vesentlige skattefordel ved at hun har tjent over frikortgrensen, slik at hun får 20 prosent av det oppsparte beløpet igjen på skatten.

Dette har hun fått til ved å jobbe ved siden av skolen på farens kontor fra hun var 13 år. Etter videregående skole tok hun et friår hvor hun jobbet som assistent i helsesektoren. Hun i tillegg sluppet vesentlige boutgifter ved å bo hjemme helt til hun flytter inn i sin nye leilighet.

På grunn av høyere krav til egenkapital og voksende boligpriser, mener DNB at det er for sent å starte boligsp#229en når man har kommet i tenårene. Dagens småbarn vil merke presset når de skal inn på boligmarkedet om 20 års tid. Da vil Norge ha seks millioner innbyggere, og DNB anslår at boligmarkedet vil være like presset da som nå.

<b>Her sjekker du boligprisene der du bor</b>

Tar ikke ut BSU-beløpet
- Jeg valgte å kjøpe leiligheten i februar, før det store presset blant kjøpere kommer på våren og sommeren. Men jeg flytter ikke inn i leiligheten før til høsten, forklarer Kråkstad.

Hun har fortsatt cirka 20.000 kroner igjen som hun kan spare på BSU-kontoen, og i samtale med banken har hun bestemt seg for å ikke ta ut beløpet ennå, selv om hun har kjøpt bolig.

- Jeg har brukt de 150.000 jeg hadde oppspart i banken som egenkapital, og venter med å ta ut BSU-beløpet til jeg har nådd maksgrensen der, sier 20-åringen.

Foreldrene har ifølge Kråkstad ikke vært med å betale noe av boligen, men har hjulpet henne mye i prosessen med å finne leilighet samt oppfordre henne til å spare.

Satser på gevinst
Med nær 300.000 kroner i egenkapital, samt å kunne vise til å ha lagt av faste sparebeløp over lang tid, opplevde Kråkstad at det ikke var vanskelig å få et lån i banken.

Snart satser hun også på å få en gevinst på boligen, og hun skal også fortsette sp#229en.

- Planen er å selge den om cirka fire år. Det virker jo til å være et attraktivt marked fremover.

Les også: Anbefaler boligsp#229 fra barnsbein av

<b>Thon håvet inn på Nordstrand-villa</b>
Færre bruker boligen som bank fordi fastrentelån er rekordbillige

<b>Boligprisene fortsetter oppover</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.