Det brennhete boligmarkedet i Norge viser ingen tegn til nedkjøling, og nå vil Norges største bank DNB ha en enda større del av kaken.

- Vi er en av få banker som har ambisjoner om å vokse på utlån, sa konsernsjef Rune Bjerke under selskapets kapitalmarkedsdag i London torsdag.

Foran full sal fortalte Bjerke at DNB posisjonerer seg for å få en kapitaleffektiv vekst. For å nå Finanstilsynets nye krav til kapitaldekning i banken, vekter DNB seg blant annet opp i boligmarkedet. Lån til større bedriftskunder strammes det inn på.

DNB planlegger å øke utlånene til privatpersoner med 6 prosent de neste årene. Banken vil også finansiere økt boligbygging gjennom lån til utbyggere. Det vil fyre ytterligere opp under boligmarkedet.

- Jeg er litt redd for at de blåser mer luft inn i en boble. Når Norges største aktør bidrar til å gi fortsatt god kredittvekst i boligmarkedet, kan det bidra til å drive boligprisene ytterligere opp, sier bankanalytiker Bengt Kirkøen i Swedbank First Securities til DN.no.

 

Logisk å gjøre
Hovedårsaken til at DNB satser på økt vekst i boligsektoren er at dette er lån som krever lite kapitaldekning fra bankens side. Når banken vekter seg opp her, blir banken bedre posisjonert til å møte finansmyndighetenes nye krav.

Ola Honningdal Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, mener også at DNB kan bidra til å øke temperaturen i boligmarkedet ved å øke tilgangen på lån.

- De handler innenfor sine rammebetingelser, og prøver selvfølgelig å maksimere sin egen lønnsomhet, sier Grytten til DN.no.

At det er logisk at de gjør det, betyr ikke at det er uproblematisk.

- På mange måter tilpasser DNB seg til et nytt reguleringsregime, men om det er bra for økonomien å strupe kreditt til næringslivet men gi mer kreditt til et kokende boligmarked, er et stort spørsmål, sier Kirkøen.

- Bankene har et samfunnsansvar, DNB mer enn andre, sier Grytten.

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen har flere ganger advart mot den kraftige oppgangen i boligprisene og det høye gjeldsnivået blant norske husholdninger. I en epost til DN. no skriver Baltzersen at kredittveksten bidrar til høy etterspørsel etter boliger.

- Historien viser ofte en sammenheng mellom boligprisvekst og gjeldsvekst, skriver Baltzersen til DN.no.

Mener nivået er bærekraftig
 

Bjerke mener DNB tar dette samfunnsansvaret på alvor.

- Vi har et samfunnsansvar for å gjøre lån tilgjengelig, men også ved å påse at de vi gir lån til klarer å betjene gjelden de pådrar seg ved et vesentlig høyere rentenivå, sier Bjerke.

Han forteller at hver enkelt kunde testes, slik at de skal være i stand til å tåle en renteoppgang på fem prosent. Bjerke mener at DNB snarere enn å bidra til overoppheting i markedet, bidrar til det motsatte.

- Vi vokser ikke mer enn markedet, og hvis du tenker at det både er prisvekst og tilfang av nye boliger, så vokser vi mindre enn det vi egentlig skulle gjort hvis vi skulle fulgt med på begge deler, sier Bjerke.

- Jeg vil si at det er et bærekraftig nivå, sier DNB-sjefen til DN.no.

Bidrar til å øke totalrisikoen
Bankanalytiker Kirkøen mener at DNB kan være i ferd med å øke risikoen i sin portefølje, ved å vokse mer i boligsektoren.

- Ved å gi god tilgang til kreditt bidrar de til at totalrisikoen i markedet øker, sier Kirkøen til DN.no.

Han peker på at DNB ved å utnytte trenden med kraftig prisstigning i boligmarkedet kan bidra til å forsterke den.

- Skulle det virkelig krakke, kunne norske banker risikere å tape enormt på boligmarkedet, sier Grytten til DN.no.

Avviser økt risiko
Bjerke er ikke bekymret for det.

- Ved å være så sterkt inne i boligmarkedet, vil ikke dere øke risikoen i porteføljen deres?

- Vi mener at vi ikke gjør det, og det er fordi vi stiller så helt spesielle krav til boligutviklere. Vi finansierer kun sunn boligbygging, og ikke spekulativ boligbygging, sier Bjerke.

DNB Markets anslår selv at boligprisveksten vil flate ut frem mot 2015, og så falle. Det forklarer de i hovedsak med at de venter at renten vil stige frem mot 2015.

- Hva om markedet skulle krakke, eller slik dere ser for dere, falle fra 2015?

- Det viktige er at vi ikke ser det skal bli noe krakk i markedet, vi ser en sunn utvikling i prisveksten som det mest sannsynlige scenario, sier Bjerke.

I en fersk analyse skriver Norcap hvorfor den kraftige boligprisveksten ikke kan vare: - Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo

Les også:

<b>Derfor kommer boligprisveksten til å skyte fart </b>
Dette må du tjene for å kjøpe egen bolig
- 15-prosentregelen har hatt motsatt effekt
Boligprisene steg i august

SSBs ferske boligprognoser: Fra 2015 er boligprisfesten slutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.