Hvis du vurderer å binde renten på boliglånet ditt, er du sannsynligvis opptatt av at renten du binder lånet ditt på skal være lavest mulig.

Men hvor viktig er egentlig det?

- Rentebinding er en forsikring mot at renten vil stige i fremtiden. Det er sikkert at den forsikringen kun lønner seg dersom den flytende renten stiger. Det blir litt det samme som å ha en brannforsikring på huset; det er ikke sikkert at huset må brenne ned for at det skal lønne seg å ha forsikringen, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til DN.no.

- Man må ikke bare tenke på ting i kroner og øre. Verdi kan måles i andre ting også, som at man kan sove godt om natten, legger han til.



 

Sensitivitet og romslighet
Han mener prisen man må betale for å binde renten akkurat nå er lav, og at det kan være gunstig for enkelte husholdninger å binde nå.

- Det kan virke gunstig for enkelte husholdninger, men det er vanskelig å gi et generelt svar på dette fordi det er så individuelt. Det handler om sensitivitet for renteøkning fra en husholdning til en annen husholdning, alt etter som hvor romslig økonomi man har og hvor mye lån man har, sier Syed.

Men hvis man har is i magen, og håper å treffe den absolutte rentebunnen, kan det være lurt å smøre seg med litt mer tålmodighet og vente seks til tolv måneder med å binde renten.



DN.no/kalkulator:
Finn beste boliglån - fast rente
Finn beste boliglån - flytende rente
Så mye dyrere blir lånet
Så mye kan du låne



Tror på fall
- Grunnen er at vi tror på et lite fall i de lange rentene, sier Syed.

I Norge ser vi som regel på de såkalte swaprentene, som er renten norske banker må betale for fastrentelån i internasjonale markeder, når vi snakker om lange renter. Det er disse rentene som danner grunnlaget for hvilken fastrente du kan få i banken din.

Disse lange rentene har kommet markert ned etter at usikkerheten rundt utviklingen i verdensøkonomien. I dag ligger tiårs swaprente på 4,03 prosent, mens Handelsbanken tror at denne renten kan falle til 3,80 prosent om ett år.

Enda lavere om en stund
- Vi tror på en liten nedgang, og hvis det slår til skal man vente enda litt lenger med å binde renten, sier Syed.

- Men generelt er nivået per i dag også lavt, selv om vi tror at nivået kommer til å bli enda lavere om en stund. Dette blir en balansegang mellom det å hele tiden skulle prøve å få en enda bedre bet, kontra det å sove godt om natten, legger han til.

De aller fleste nordmenn foretrekker flytende rente, og så mye som 95 prosent av oss velger denne renteformen. Norges Bank har flere ganger tatt til ordet for at flere burde velge fastrente, spesielt dem som "liker orden og plan" og dem som har dårlig likviditet.

Les mer om det her: - Det er jo veldig pussig

- Hvorfor er vi så allergiske mot å binde renten?

- Jeg tror henger litt sammen med at vi har et godt sikkerhetsnett her i Norge, der man har en følelse av at man blir tatt vare på hvis ting går galt. I tillegg har det jo ikke lønnet seg å binde renten, historisk sett, i kroner og øre, avslutter Syed.

Les også: Fastrente: Slik gjør du det

<b>Lektor Grøm gikk for fastrente</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.