Uroen i Hellas og dårlige nyheter fra USA har gjort aksjemarkedene ruglete så langt i år - med spekulasjoner om ragnarokk og finanskrise-reprise i mediene. Det preger junistatistikken for kjøp og salg av aksjefond i gjennom fondstilbyderen Nordnet Norge.

Det mest kjøpte fondet i juni var lavrisikofondet Holberg Likviditet, mens det mest solgte fondet var Delphi Norden.

- Den greske tragedien i kombinasjon med lavt forbruk i USA og fortsatt fallende priser på amerikanske boligeiendommer, skremmer vettet av sparerne, sier Anders Skar, daglig leder for Nordnet Norge.

Etter at Hellas i går vedtok forslagene til innstrammingstiltak, tror Skar at landet sannsynligvis unngår konkurs. Det vil sende markedene oppover igjen, og lokke fondssparerne tilbake til vanlige aksjefond igjen, tror han.

Les: Hellas vedtok spareplan og Gateslaget i Aten er over

Men selv om Hellas nå har passert et viktig hinder, er det ikke sikkert at nordmenn straks vender tilbake til aksjefondene. Og det kan skyldes rene bekvemmelighetshensyn, tror Skar.

 

Kan være tiden for aksjer
- I forbindelse med sommerferien, ønsker mange å ta en timeout fra aksjemarkedet. Da er det greit å posisjonere seg litt mer i renter, som gir ro i magen og anledning til å nyte parasolldrinkene på stranden i større grad.

Skar tror dessuten at mange avventer litt for å se om de mørke skyene virkelig er i ferd med å blåse forbi, eller om man faktisk får den finansielle tornadoen noen har spådd i markedene.

Men så lenge usikkerheten fortsatt sitter i, kan det være lurt å sette inn litt mer penger i aksjefond enn man vanligvis gjør. Aksjemarkedet ligger fortsatt betydelig lavere nå enn den forrige toppen i april.

- I utgangspunktet bør folk være tro mot strategien man har og la spareavtalene tikke og gå uavhengig av de kortsiktige svingningene i markedet. Men når børsen er inne i en av sine korreksjoner, slik vi har sett nå, kan det være gunstig å sette inn ekstra penger - vel å merke dersom det er penger man kan ha stående langsiktig, sier Skar.

- Men hvis det er penger du vet du trenger til ferien i august, er det ikke å anbefale, understreker han.

Les også: Utflyttet milliardær tror den egentlige bomben er i Kina og Fortsatt Hellas-usikkerhet preger Børsen