Milliardær og investor Kjetil Holta, som ifjor meldte flytting til Belgia av blant annet skattemessige grunner, er en av de største private investorene på Oslo Børs, og har totalt plassert 1,7 milliarder kroner i aksjer og obligasjoner, skriver Dagens Næringsliv.

Han er tross gårsdagens vedtak i Hellas bekymret for utfallet av det politiske spillet i EU.

Han mener Europas unnfallenhet mot å finne en løsning på gjeldskrisen har ført til en seigpining som tar knekken på alle investorene.

- Kan ikke gå bra

Men mest er han bekymret for Kina, der han tror den egentlige bomben for aksjemarkedet skjuler seg.

- Den største bomben er eiendomsboblen i Kina. Over 60 millioner leiligheter som ingen bor i og tilknyttet infrastruktur som ikke er i bruk. Det kan ikke gå bra. Det er min største bekymring fremover, sier Holta til DN.

Nå satser han på bankinnskudd, obligasjoner og helse- og teknologiselskaper.

Han har sine største investeringer i cruiserederiet Royal Caribbean Cruises, energiselskapene Statoil, Exxon, Eni, Shell, Gazprom, samt helseselskapene Algeta og Clavis Pharma.

Midlertidig lettelse
Seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets frykter at gårsdagens børsrally kun var en midlertidig lettelse.

- Jeg tror de aller fleste fremdeles ser for seg at det kommer en restrukturering for Hellas. Det betyr at det vil være uro rundt hver dato hvor det skal fattes en viktig avgjørelse, sier Boye til Dagens Næringsliv.

Nå vil markedet følge tett med på om Hellas faktisk gjennomfører tiltakene de lover.

Hun mener markedsuroen vil fortsette så lenge EU ikke klarer å løse de mer fundamentale problemene.

Les også: Vi får flere globale kriser

Byer i Kina sitter på en enorm gjeldsbombe


Holta: Rømte fra Norge - sparte 40 millioner

Kvittet seg med skattefelle


Milliardær flytter til Sveits

Tok ut 1,4 mrd. via nettbanken
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.