Luksussuiter, badebasseng og tropiske hageanlegg ligger på rekke og frister. En kunstig øy og 20 tonn karibisk sand har gjort ferieparadiset Anfi del Mar på Gran Canaria til et ettertraktet reisemål for nordmenn.

Gigantanlegget som ble startet opp av industrimannen Bjørn Lyng på 80-tallet, består i dag av rett under 1000 leiligheter. 30.000 medlemmer har kjøpt andeler, hvorav 7000 er norske.

Men idyllen på luksuriøse Anfi del Mar er skjør, skriver Dagens Næringsliv.

Fikk ikke reservere ledig leilighet
Da økonomisjef og andelseier Kent Moberg forsøkte å reservere ferieuker i høstferien, fikk han beskjed om at han ikke hadde tilgang på neste høst-, påske- eller vinterferie - selv om den sto ledig.

Moberg fikk beskjed om at han måtte kjøpe en ny uke av Anfi til 125.000 kroner for å få lov til å booke ukene han hadde kjøpt i annenhåndsmarkedet. Moberg har kjøpt i alt fem såkalte flytende uker i annenhåndsmarkedet. Med flytende uker blir det gjerne en kamp om høytidsdager og ferier.

Flere feriegjester er nå i harnisk over å bli utestengt fordi leilighetene ikke ble kjøpt direkte fra Anfi del Mar.

Moberg og andre andelseiere som har kjøpt sin leilighet i det private markeder mener eierne, norskeide Anfi International BV og spanske Grupo Santana Cazorla, prøver å strupe privatsalg av andeler.

- Fått mange opprørte kunder
Ledelsen i Anfi del Mar har ifølge andelseiere innført et system der de som kjøper nye andeler får reservere sine ferieuker 18 måneder i forveien. Gamle andelseiere får reservere 12 måneder på forhånd, mens de som har kjøpt andeler i annenhåndsmarkedet, blir fortalt at det er fullbooket.

– Det er som om en bilprodusent plutselig nekter folk å selge og kjøpe bruktbiler. Dette annenhåndsmarkedet er som bruktbilmarkedet. Resalg av leiligheter er et stort og viktig marked. Vi har fått mange opprørte kunder, sier eiendomsmegler Angela Frankland i Travel & Leisure Group, som har jobbet tett med Anfi del Mar i mange år.

I annehåndsmarkedet - det vil si i det private markedet som ikke styres av Anfi-anlegget - er prisene fra 30.000-200.000 kroner for en leilighet. Kjøpt direkte fra Anfi del Mar koster de samme leilighetene ifølge DN 150.000-700.000 kroner.

- Tar det alvorlig
Anfi-ledelsen sier til Dagens Næringsliv at den tar klagene fra medlemmer som har kjøpt flytende uker i det private markedet, på alvor.

– Vi tar det alvorlig, og det skal ikke være slik, sier Jarl Whist, styremedlem og representant for Lyng-familien.

- Et pyramidespill
Ved hjelp av ukebladet Se og Hør har profilerte personer som landslagstrener Egil «Drillo» Olsen og skuespiller Nils Vogt skapt blest om feieøya.

Skuespiller Nils Ole Oftebro er en av dem som har stilt opp for ukebladet mot en gratis ferieuke.

Han sier stedet appellerer til mange mennesker som håper de får et glimt av luksusen de vanligvis ikke får, da en slik leilighet vil koste mange millioner kroner.

Selv ville han aldri ha kjøpt andeler i et timeshareprosjekt.

– Jeg er ganske god i matematikk. Man kan ikke fortsette å selge andeler uten å bygge flere leiligheter. Systemet vil kollapse, det er for mange andelseiere. Dette er et pyramidespill, sier Oftebro til Dagens Næringsliv.

Les hele den omfattende reportasjen om Anfi del Mar på side 36-39 i Dagens Næringsliv fredag.

Les også: Ferieglade nordmenn går i timeshare-fellen

Eksplosiv økning av rikinger i Norge med pengeproblemer


- Kaos etter Bjørn Lyngs død (2007)

Klubben for de aller rikeste (2006)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.