Skagen Kon-Tiki leverte i fjor hele 19,6 prosent avkastning til 72.000 andelseiere som nå har nærmere 47 milliarder kroner plassert i fondet.

To av de 96 selskapene fondet har i sin porteføje stod for 38 prosent av denne avkastningen, viser tall Skagenfondene offentliggjør i forbindelse med sin årsrapport.

I gjennomsnitt har hver andelseier dermed innkassert rundt 50.000 kroner i snitt i papirgevinst på de to superaksjene som begge er fra bilbransjen: Sør-koreanske Hyundai Motor og kinesiske Great Wall Motor.

Når det regner på presten... Skagen-forvalterne tjener aller mest

Det var i 2009 at Skagen Kon-Tiki bestemte seg for å satse på aksjene. Hyundai-aksjen har senere vist seg å bli suksess-fondets aller beste investering noensinne.



If you make it there..
Ifølge Skagenfondenes årsrapport var det særlig én tendens som overbeviste forvalterne om at denne aksjen kunne gi fantastisk avkastning i årene som kom.

Hyundai var i ferd med å slå igjennom i USA, der markedandelen hadde steget fra 1,4 prosent i 2000 til 4,5 prosent i starten av 2008.

"Og hvis du lykkes der, er sannsynligheten høy for å gjøre det bra andre steder", slår årsrapporten fast og fortsetter:

"Tesen vår var at erobringen av markedsandeler ville bli gjentatt i Europa, og det har den".

I 2008 var den europeiske markedsandelen 1,7 prosent, og den har siden mer enn doblet seg til 3,5 prosent i 2012.

Så langt har Hyundai-investeringen bidratt med 499 millioner euro, drøyt fire milliarder kroner, til avkastningen i fondet. Investeringen i den kinesiske bilprodusenten Great Wall Motor har ikke akkurat tynget fondets avkastning den heller.

Denne aksjen er den nest mest lønnsomme i fondets historie og har gjort eierne av fondsandeler 370 millioner euro rikere de siste fem årene, eller drøyt tre milliarder norske kroner.

Hele 473 millioner euro av dette har kommet som avkastning i de to selskapene bare det siste året.

Tror det er langt til toppen
Forvalterne tror at bilbransjen vil være et lukrativt investeringsobjekt også fremover, i alle fall i de fremvoksende økonomiene.

- I dag kommer mer enn halvparten av det globale bilsalget fra fremvoksende land. Fremvoksende land representerer nå 83 prosent av verdens befolkning, og potensialet kan illustreres ved at det fremdeles kun er en liten fraksjon av denne befolkningen som eier et kjøretøy, påpeker Skagenfondene i rapporten.

Les også:

Småsparere stikker fra de store fondene

Stilling ledig: Forvalter i Skagen Kon-Tiki og Skagen Global (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.