Noen fantastiske uker til tross, nordmenn er generelt lei av kalde og våte somre.

Nå trekker stadig flere sydover og realiserer drømmen om et eget «casa del sol». Det kan bankdirektør Håkon Hansen i DNB Luxembourg, som tilbyr boliglån til norske kunder i utlandet, bekrefte.

Banken opplever i disse dager en markant økning av forespørsler, spesielt i Spania, men også i Frankrike.

- Halveis ut i året har vi hatt like mange finansieringsforespørsler som i hele 2012. Og i 2012 hadde vi også 100 prosent økning i forhold til 2011, sier Hansen til DN.no.

- Det viser at det er liten tvil om at mange synes det er et godt tidspunkt å investere i fritidsbolig i utlandet, mener han.





Fallende priser
For de som ønsker å kjøpe fritidsbolig i utlandet, er og blir Spania det foretrukne landet.

I nordmenns feriefavoritt har DNB Luxembourg hittil i år tredoblet antallet låneutbetalinger sammenlignet med samme periode ifjor, opplyser Hansen.

Bankdirektøren peker på kombinasjonen lave renter, gunstig valutakurs, billige flybilletter og fallende priser som årsaken til den kraftige veksten.

Sistenevnte er kanskje den aller viktigste faktoren til at nordmenn nå strømmer til flamencoens hjemland som aldri før, mener han. De spanske boligprisene har etter finanskrisen sunket med opptil 40 prosent i enkelte områder.

- Vi tror at prisfallet har stoppet opp, men at det kommer til å ta mange år før vi ser en pristigning i Spania. Dette gjelder kanskje spesielt i de norske områdene, sier Hansen og legger til.

- Det er fortsatt cirka en million usolgte enheter totalt sett i Spania, og det er vel kun eiendomsmeglere som ser for seg at de spanske prisene skal komme fort opp igjen.

Mar stabilt i Frankrike
De spanske ferieboligene nordmenn kjøper med finansieringshjelp av DNB Luxembourg koster i snitt 300.000 euro - omtrent 2,4 millioner kroner.

Til sammenligning gir vi ganske nøyaktig det dobbelte for et krypinn i Frankrike.

- Prisene i Frankrike er også mer stabile og markedet er mer homogent. Nordmenn er veldig konsentrert i et lite område fra Nice til St. Tropez, sier Hansen.

Hittil i år har DNB Luxembourg innvilget omtrent 400 boliglån til norske kunder i utlandet. Anslagsvis 300 av disse lånene gjelder leilighetskjøp i Spania. Banken gir lån med pant i den utenlandske boligen. Det stilles et minimumskrav om 30 prosent egenkapital, opplyser Hansen.

Les mer:
Her får du sydendrømmen på billigsalg
Derfor kjøper nordmenn feriebolig i utlandet

Les også: - Dere har 400.000 hytter i Norge, men bruker dem lite (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.