Lillestrømbanken solgte ifjor svært risikable spareprodukter med høye gebyrer til egne bankkunder gjennom selskapet Advisia.

Banksjef Geir Tore Nielsen, styreleder i Advisia siden 2008, innrømmer at han ikke gjorde jobben sin, skriver Dagens Næringsliv.

- Styret har vært for lite våken til å fange opp det som foregikk i selskapet. Vi hadde vel fokus på andre ting og så var oppfølgingen av regelverket for dårlig, sier Nielsen til DN.

Etter en inspesksjon i år skriver Finanstilsynet at selskapet ifjor drev stort i salg av spareprodukter med svært høye kostnader for kundene, såkalte warrants.

Kundene måtte ut med over en tredjedel av sparepengene i gebyrer.

Styret i Advisia ble også informert om at det ble solgt for mye av denne typen produkter i første del av 2010, men ventet likevel i flere måneder før det gjorde noe. Investeringstjenesten i selskapet var gjennomgående i strid med god forretningsskikk, heter det i tilsynets rapport.

«Alvorlige overtredelser»
Videre skriver tilsynet at Advisias beskrivelse av kundenes finansielle situasjon var svært mangelfull.

Selskapet ga heller ingen hensiktsmessig og balansert veiledning for spareproduktene det solgte.

Tilsynet mener det er skjedd «alvorlige og systematiske overtredelser» av god forretningsskikk og også brudd på verdipapirhandelloven.

Etter Finanstilsynets inspeksjon har Lillestrømbanken solgt alle aksjene i Advisia til verdipapirforetaket Ox Norge, som banken eier en tredjedel av. Nielsen har også trukket seg ut av styret.

I følge Nielsen hadde Advisia rundt 140 kunder. Det fremgår ikke av Finanstilsynets rapport eller Advisia sin årsberetning hvor mye selskapet har solgt spareprodukter for.

Les også: - Det er nesten som et filmopptak!

Mener 230.000 kr. i tap viser hvor godt produktet var

DnB Nor regnet aldri på sannsynligheten for at kundene kunne tape penger


Så ofte har DnB Nors «ikke urealistiske» scenario slått til siden 1926 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.