- Med dagens lave rentenivå får du etter skatt og inflasjon ingen eller lite avkastning på pengene i banken. Med formuesskatt blir avkastningen fort negativ, sier ansvarlig porteføljeforvalter Dagfinn Hopsdal i Landkreditt Forvaltning til DN.no.

På torsdag valgte sentralbanksjef Øystein Olsen å la styringsrenten ligge i ro på 1,5 prosent. Ifølge siste pengepolitisk rapport tar det lang tid før renten er på vei oppover igjen, mens økonomer stort sett er enige om at det kommer en renteøkning i august.

Les: Norges Bank holder renten fast

Bankenes lånekunder kan altså fortsette å glede seg over de historisk lave rentene. Men har du penger trygt plassert på bok er det ikke mye å juble for.

Lav inflasjon holder realrenten forholdsvis lav og redder således pengene fra å miste sin kjøpekraft. Avkastningen er imidlertid ikke akkurat noe å skryte av.

Negativ avkastning med formuesskatt
Har du 100.000 kroner på en sparekonto med 3,4 prosent nominell rente, gir dette 1,04 prosent rente korrigert etter skatt og inflasjon. Dette gir en årlig avkastning på beskjedne 1040 kroner.

Betaler du formuesskatt går regnestykket i eksempelet ovenfor omtrent i null.

 

- Formuesskatt gjelder stadig flere ettersom formue har blitt oppjustert ganske mye siden i fjor. De fleste har fått ny takst på boligen, og med 1/4 antatt markedsverdi har du fått formuesskatt før du vet ordet av det, påpeker Hopsdal.

- Da må du bort fra bankinnskudd og over på fond, og dette er en barriere for noen. Gå etter fond som har høyrenteobligasjoner pakket inn i et fond. Da kan du komme opp over innskuddsrente i bank. Skal du bygge verdi må du enten putte pengene i fond som gir en litt høyere risikoprofil og dermed også høyere avkastning, råder han.

Beregning av avkastning etter skatt/inflasjon



- Fordel sparemidlene
- Dersom du skal spare i bank skal du ha en del penger for å få avkastning. Samtidig er man redd for å investere i aksjer og obligasjoner. Da blir det gjerne banksp#229 eller eiendom, men så er man jo også redd for at eiendomsmarkedet skal ryke, sier professor i økonomisk historie Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til DN.no.

Grytten tror rentenivået vil holde seg på et lavt nivå i minst et par år fremover, samtidig som han understreker at alt kan skje.

Finansprofessoren tror også på lav inflasjonsvekst fremover.

- Hvordan bør en spare for å få avkastning på pengene idag?

- Nei, si det. Kjøpe gull, da? Det er vanskelig å få avkastning på kapital i dag. Det beste rådet er å fordele sparemidlene mellom bank, bolig og aksjer, eventuelt aksjefond, sier Grytten.

 



Les mer:
Slik sparer du tusenvis i rentekostnader
Lavere prisvekst enn antatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.