Sentralbanksjef Svein Gjedrem lot igår styringsrenten stå fast på 2,0 prosent, og senket i tillegg renteprognosene fremover.

Les sakene:
2 % rente ut 2010
- Dette er dårlig nytt

I dag ligger beste flytende boligrente på rundt tre prosent og oppover.

Selv om styringsrenten skal være lav lenge, har flere analytikere påpekt at banken din likevel finne på å sette opp renten på boliglånet ditt.

  Årsaken er at uroen knyttet til statsfinansene til sør-europeiske land som blant Hellas og Spania har skapt usikkerhet i pengemarkedet, noe som sender pengemarkedsrenten oppover. Pengemarkedsrenten er renten bankene betaler for å låne penger av hverandre.

Blir det dyrere for bankene å låne penger, er det stor sannsynlighet for at de sender regningen videre til lånekundene.

På to måneder har tre måneders pengemarkedsrente steget fra 2,42 til 2,69 prosent.

Tror ikke på endringer
Dagens pengemarkedsrente skulle tilsi en boligrente på oppimot fire prosent, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

- Det som gjør boligrenten lavere er den beinharde konkurransen om kundene og troen på at uroen i finansmarkedene er forbigående, sier Andreassen.

- Selv tror jeg det kun vil bli små endringer i boligrentene for folk flest det neste året, og at de stort sett vil ligge i ro, sier Andreassen.

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities tror lånene blir litt dyrere fremover.

- Basert på renteprognosene vi fikk i dag, tipper jeg at boliglånsrenten om et år er mellom 0,5 og 0,75 prosentpoeng høyere enn i dag, sier Wilhelmsen.  

Et boliglån lån på to millioner kroner blir rundt 900 kroner dyrere i måneden etter skatt hvis den nominelle renten settes opp fra 3 prosent til 3,75 prosent.

Regn ut selv hva en renteendring betyr for deg her:

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

- Setter ikke ned boligrenten
I dag åpnet Norges bank for at det til høsten under visse forutsetninger kan komme et rentekutt, selv om det er mer sannsynlig at renten blir stående til neste økning kommer neste år.

- Men selv om Norges Bank skulle kutte i styringsrenten vil nok ikke bankene følge etter. Bankene tjener ikke noe særlig på boliglån i dag, og vil nok heller prøve å holde rentene i ro, slik at de får litt bedre utlånsmarginer, sier Andreassen.

- Men om jeg tar feil om makroøkonomien og ting tar seg raskt opp igjen, vil rentene stige fortere, sier Andreassen.

Andreassen tror impulsene fra utlandet blir svake de nærmeste årene – slik at renten vi ligge rundt dagens nivå fremover.

- Modne industriland vil ha minimale renter i uoverskuelig fremtid, mener Andreassen.

Les også: - Vi har satt renteøkningene på hold

- Dette er dårlig nytt

<b>- Ruster seg for høyere boligrente</b>

<b>Pengefesten fortsetter</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.