Det er lunsjtider i Handelshøyskolen BIs lokaler i Nydalen i Oslo.

June Stenersen (21) ser på studievenninnen Maria Wessel (21), som akkurat har sagt at hun «håper boligprisene stiger mer». Hun er ikke enig.

I motsetning til Wessel, står Stenersen utenfor boligmarkedet. For henne betyr boligprisfall muligheter.

- Samboeren min og jeg flyttet til Oslo i 2012, og på det tidspunktet hadde vi ikke mulighet til å kjøpe. Vi så også at boligmarkedet var veldig presset, forteller Stenersen.

- Nå ser det litt bedre ut. Vi stresser ikke, så får vi håpe boligprisene faller litt mer i studietiden, smiler hun.

- En stressfaktor
Unge nordmenn er i særklasse når deg gjelder å bli boligeiere, viser en ny undersøkelse fra Nordea (se faktaboks til høyre).

I aldersgruppen 22 til 25 år eier 1 av 4 boligen de bor i, ifølge undersøkelsen.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea er overbevist om at de siste årene med ekstrem boligprisvekst har bidratt til et forsterket trykk blant unge som vil inn i boligmarkedet.

Nå har norske boligpriser falt fire måneder på rad, viser boligprisstatistikken til Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Warloe tror utviklingen betyr et etterlengtet pusterom for mange.

- Følelsen av å tape penger på å stå utenfor, eller at hvis man ikke hopper på toget nå er det for sent, har vært en stressfaktor. Med lavere temperatur i boligmarkedet er kanskje noe av denne følelse borte, sier hun.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.
Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea. (Foto: Fartein Rudjord)

Lønner seg å eie
Forbrukerøkonomen har regnet på hva det vil koste å eie i forhold til å leie en omlag 50 kvadratmeter stor leilighet i hovedstaden i fem år.

I dette regnestykket legger hun til grunn at leiligheten koster 2,2 millioner kroner å kjøpe, mens månedsleien ligger på 11.000 kroner - et nivå som harmonerer med statistikken fra Utleiemegleren.

- Det som er litt oppsiktsvekkende, er at du kan ha flat eller negativ utvikling i boligprisene på -2,5 prosent og likevel lønner det seg å eie, sier Warloe.

- Det lave rentenivået er en viktig forkl#229 til dette, og her har jeg brukt 5-års fastrente, sier hun.

Sjekk regnestykket nederst i saken!

Ulike forutsetninger
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets har gjort samme øvelse, men lagt noen andre forutsetninger til grunn, blant annet en høyere kjøpesum.

- Jeg finner at man trenger en viss oppgang i boligprisen for at det skal komme likt ut i forhold til å leie bolig, sier Aamdal.

DNB Markets prognoser viser at boligprisene faller de neste årene:

  • 2014: - 4 %
  • 2015: - 2,5 %
  • 2016: - 1 %
  • 2017: + 1 %

- Over en slik periode vil det lønne seg å leie fremfor å kjøpe, hevder Aamdal.

Fordeler med å leie
Forbrukerøkonom Warloe i Nordea vil uansett ikke alltid anbefale unge å haste inn i boligmarkedet.

- Det å leie noen fordeler som kanskje ikke har vært like lett å få øye på de siste årene, sier hun og utdyper:

- Som boligeier har man en stor økonomisk forpliktelse og er mye mer låst i forhold til hva man kan foreta seg. Kanskje skulle man ha bygget på utdannelsen sin eller studert noe annet. Dette er noe man fort kan unnlate å gjøre hvis man har høy boliggjeld. Det jeg sier er at man bør tenke gjennom i hvilken grad man trenger den friheten man får ved å leie litt til.

Tror ikke på prisras
I kantinen på BI fortsetter samtalen.

Boligeier Wessel forteller at hun kjøpte leilighet i 2010, men at hun fremdeles bor hjemme hos moren. Leieinntektene går til å finansiere studiene.

- Jeg kjøpte på et tidspunkt med høye priser, så det hadde jo vært kjedelig om prisene falt mye. Samtidig har jeg nok tenkt at jeg uansett trenger et sted å bo etterhvert, sier hun.

Stenersen har selv regnet på det. Hadde hun hatt tilstrekkelig med egenkapital, ville hun spart noen tusenlapper i måneden ved å betale ned på et boliglån fremfor å betale husleie.

- Jeg ser ikke for meg at markedet kommer til å sprekke og rase, men jeg tenker at det kommer til å flate ut. Så jeg er ikke redd for å ha lån sånn sett, sier hun og legger til:

- Også håper jeg at regjeringen kanskje kan gjør sånn at det blir litt enklere for unge å komme seg inn.

Lønnsomhet ved å eie ved ulik verdistigning etter 5 år *

* Betingelser: Effektiv 5 års fastrente 4,24% , nedbetalingslån over 25 år. Inflasjon settes til 2,5% . Rente beregnet på hele kjøpesummen. I realiteten må man ha 15 % egenkapital, men denne kunne man ha tjent renter på hvis den var plasser i banken.
* Kostnader ved å eie: Rentekostnad etter skatt. Vedlikehold (10.000 kr/år). Fellesutgifter/husforsikring (1700 kr/mnd). Transaksjonskostnader (dok.utgift 2,5% det første året og salgsomkostninger 80.000 kroner det femte året)
Kilde: Christine Warloe/Nordea.

Onsdag 5. februar presenterer Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) fersk statistikk over boligprisutviklingen i januar. Følg saken på DN.no!

Les mer om boligmarkedet på DN.no:
- Norske boliger er det siste jeg ville investert i!
Betalte 1,5 millioner kroner over takst
Boligsalget stupte
Lokker boligkjøpere med møbler
Dette er IKKE en boligboble
- Ikke akkurat champagnesteming (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.