- Vi hadde ingen egenkapital da vi startet. Regelverket i 2006 gjorde det mulig å fullfinansiere den første boligen med mor som medansvarlig for lånet, sier Fredrik Nesslin (24) til DN.no.

Fem år senere solgte han og samboeren Madeleine Giske (24) sin andre leiligheten med god gevinst. Slik kunne de investere i sin første utleiebolig, et rekkehus i Bergen. Samtidig brukte det unge paret oppsparte midler til å dekke egenkapitalkravet på Oslo-leiligheten som de selv bor i.

- Vi regner med å kunne leie ut rekkehuset for mellom 15.000 og 18.000 kroner per måned. Overskuddet skal vi etterhvert bruke til å investere i fritidsbolig, sier Nesslin fornøyd.

Knallsterkt marked
Nesslin og Giske betalte 3,7 millioner kroner for rekkehuset i 2011. Når byggeprosjektet idag står klart, er huset verdivurdert til 4,6 millioner kroner, forteller de.

At de ferske boliginvestorene har tatt steget inn i et knallsterkt marked er det liten tvil om:

Siden finanskrisen i 2008 har boligprisene i Norge steget med hele 45,8 prosent. På disse fire årene har leiligheter blitt 53,3 prosent dyrere.



 





- Hadde ingenting
To andre som har fått ta del i den eventyrlige prisstigningen er forretningspartnerne Eirik Bysheim Hokstad (31) og Asgeir Steinsland Hansen (33) i utleiefirmaet Sorbonne.

- Jeg hadde ingenting da jeg startet med å kjøpe min første leilighet som student da jeg var 21 år, forteller Steinsland Hansen til DN.no.

Les mer om hvordan guttene ble Bergens hybelkonger lenger ned i artikkelen!

God fart
Selv om mange analytikere venter at boligprisveksten vil avta fremover, er det fortsatt god fart i markedet.

Vi opplever at det er mange som vil «cashe» inn utleieboligene sine, Nikolaos Farmakis, Utleiemegleren

Fersk statistikk fra eiendomsmeglerbransjen viser at leilighetsprisene nå er 8,7 prosent høyere enn i august 2011. Ifølge nye prognoser fra SSB vil vi på fire år oppleve en prisvekst på 33,4 prosent, før prisfesten deretter dempes noe.

- Det er bare et halvt års tid siden folk sluttet å selge sin utleiebolig og valgte heller å beholde den. Nå er imidlertid salgsprisene så høye at vi opplever at det er mange som vil «cashe» inn utleieboligene sine. Det er kanskje ikke så rart. 2.500 eiendomsmeglere roper selg, mens vi er jo bare 70 som sier behold, sier Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren til DN.no.

Egenkapitalkravet presser prisene
Farmakis anbefaler imidlertid boligeiere å bli sittende på de potensielle gullgruvene. Han peker blant annet på at kravet om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp har gjort utleiemarkedet mer attraktivt enn noensinne.

- De siste to årene har vi sett at leietakerne blir stadig eldre og at leieprisene har steget markert. Det kommer de til å fortsette å gjøre, så lenge etterspørselen etter å leie seg en bolig er høyere enn tilbudet av utleieboliger, sier han.

- Må ha relativt mye penger
Farmakis, som selv har bygget seg opp en solid formue gjennom utleie, vil heller ikke nøle med å råde de som har mulighet til det å investere i bolig nummer to.

- Har du kontanter til overs, er det selvfølgelig ingen problem å kjøpe en ekstra bolig. Men skal dette skje uten krangling med banken, må du ha relativt mye penger. Poenget er at banken tar ny samlet gjeld og ser dette opp mot ny samlet boligverdi. Bankene har ikke tatt innover seg hvor dyrt det faktisk er å leie seg en bolig med ok beliggenhet. Dette er penger som lett er med å betale ned på et ekstra lån med renter og avdrag, sier han og tilføyer:

 

- Min erf#229 er at du bør ha en egenkapital på minst 40 prosent for å i det hele tatt få bankens oppmerksomhet om å gjøre en grundig vurdering av din lånesøknad. Det bør nok være to voksne med full inntekt i husstanden. De bør ha gode jobber og ha en lang historikk på å en trygg og god privatøkonomi.

Betjeningsevne og sikkerhet
Boliglånsagent Amer Mahdi i Finance Broker forteller at han stadig får flere henvendelser fra kunder som ønsker å kjøpe leiligheter for utleie. Han viser til at banken vil se på to faktorer når de vurderer lånesøknaden - nemlig betjeningsevne og sikkerhet.

 

- Både nåværende inntekt og kommende potensielle leieinntekter blir hensyntatt når bankene vurderer kundenes betjeningsevne, sier han til DN.no.

Når det gjelder sikkerheten krever banken enten 20 prosent egenkapital eller tilleggssikkerhet innen 80 prosent av nåværende boligens verdi, forteller han.

- I det siste har vi har opplevd at bankene nå har begynt å kreve at kunden også har noe egenkapital ved kjøp av utleiebolig, selv om kunden skulle ha nok plass til tilleggssikkerhet i nåværende bolig.

Madhi setter opp to eksempler på lånesøknader nederst i saken.

Har 500 leietakere
Foretningspartnerne Eirik Bysheim Hokstad (31) og Asgeir Steinsland Hansen (33) i uteleieselskapet Sorbonne startet begge med tomme hender. Idag går de to gjerne under navnet «Bergens hybelkonger». Eiendomsinvestorene eier cirka 150 leiligheter, noe som hver måned gir leieinntekter fra omtrent 500 leietakere.





 





- Den første leiligheten jeg kjøpte var et kollektiv jeg selv bodde i. Leieinntektene var nok til at jeg fikk fullfinansiert boliglånet på 2,2 millioner kroner, noe som var mulig på den tiden. Deretter kjøpte jeg en enebolig i Bergen sentrum der foreldrene mine hjalp meg med sikkerhet på lånet. Da jeg kjøpte leilighet nummer tre hadde markedet steget såpass mye at jeg kunne stille sikkerhet i den første leiligheten og i huset. Slik fortsatte det, forteller Steinsland Hansen.

Eiendomsmassen til guttene tilsvarer idag verdier på rundt 450 millioner kroner, ifølge Bysheim Hokstad. Han har følgende råd å gi til andre som vil bygge seg opp gjennom eiendom:

- Ha alltid en plan A, B og C med objektene du kjøper. Eirik Bysheim Hokstad (31)

- Ha alltid en plan A, B og C med objektene du kjøper. For eksempel utleie direkte, oppussing og utleie, eller rehabilitering og salg. En investering er ikke god nok basert på kun en hypotese. Forstå prinsippene bak kontantstrøm, og benytt kontantstrømsprinsipper som grunnlag for dine investeringer. Knytt til deg dyktige folk, alt fra håndtverkere til regnskapsfører, og opprett gode og langsiktige relasjoner med dem. Vær tålmodig og jobb langsiktig, eiendom er ikke lenger en bonanza hvor hvem som helst kan gjøre store penger på kort tid. Husk at ingen blir fattig av å ta en gevinst i blant. Med andre ord; ikke bli forelsket i et bygg. Får du rett pris, så selg og bygg egenkapital.



Les også:
Treffer blink med små leiligheter


- Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo


Fra 2015 er boligprisfesten slutt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.