Swedbank First Securities mener utlånsundersøkelsen til Norges Bank for fjerde kvartal samlet sett indikerer en moderat utlånsvekst i 2014.

I utlånsundersøkelsen til Norges Bank for fjerde kvartal 2013 kommer det frem at bankene har redusert sine utlånsmarginer til foretak, mens kredittpraksisen for øvrig er om lag som tidligere.

Les også:

I undersøkelsen venter bankene en uendret etterspørsel etter lån fra foretak og utlånspraksis i første kvartal. Bankene rapporterer om noe lavere etterspørsel etter lån fra husholdningene i fjerde kvartal. De melder om små lettelser i samlet kredittpraksis overfor husholdningene og forventer om lag uendret utlånspraksis og noe lavere låneetterspørsel i 1. kvartal.

I DNB er det derimot ikke snakk om å låne ut mindre enn før: - Gi gass, sier Rune Bjerke til meg

«Undersøkelsen er marginalt svakere enn vi ventet, og mest sannsynlig svakere enn det Norges Bank ventet. Likevel er et kjøligere kredittmarked akkurat det myndighetene har ønsket, spesielt med tanke på husholdningene. Et rentekutt er ikke målbart nærmere etter denne undersøkelsen», skriver Swedbank First Securities-økonomene i en oppdatering torsdag.

I tråd med undersøkelsen venter Swedbank First Securities en moderat kredittvekst de kommende månedene, noe som mest sannsynlig vil skje samtidig som boligmarkedet svekker seg.

Ifølge SSBs siste statistikk over kredittveksten i husholdningene, økte gjelden med 7,0 prosent fra november 2012 til november 2013. Kredittveksten kan med andre ord falle en hel del før gjelden vokser mindre enn lønningene.

Renten på den norske tiåringen var torsdag ettermiddag ned fire basispunkter til 2,87 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.