I dag ble det vedtatt at Finanstilsynes retningslinjer om å øke egenkapitalskravet fra 10 til 15 prosent blir en realitet. Det vil i praksis si at bankene strammer inn på sine utlån til bolig.

Les saken: Nå kommer de strengere boliglånskravene

- Jeg vil kalle det usosialt av regjeringen å innføre slike retningslinjer, uten å stimulere til økt sp#229 i BSU, sier skattepolitisk talsmann for Høyre Gunnar A. Gundersen.

Samtidig har boligprisene steget til nye rekordnivåer, og dermed vil det bli vanskeligere for førstegangsetablerere å komme seg inn på boligmarkedet.

 

- Ungdom vil havne utenfor
Allerede i fjor la en samlet opposisjon på Stortinget frem et representantforslag om å forbedre ordningen for boligsp#229 for ungdom (BSU). Og behovet blir ikke mindre i lys av strengere boliglånskrav, mener Gundersen:

- Nå blir det viktigere enn noen gang med BSU. Ungdom vil med de nye retningslinjene havne utenfor boligmarkedet. Hvis en først faller utenfor er det utrolig vanskelig å komme inn igjen, og det bekymrer oss, sier Gundersen.

Høyres forslag er å øke det årlige sparebeløpet fra 20.000 kroner til 25.000 kroner, øke skattefradraget fra 20 til 28 prosent, og øke det øvre sparebeløpet til 300.000 kroner.

- Det er klart at det øvre sparebeløpet nå igjen bør økes i takt med de nye retningslinjene. 300.000 i egenkapital er ikke lenger nok til en god leilighet, slik det var for bare et år siden. Vi mener det er viktig at unge, spesielt unge som studerer og går ut i jobb senere, også får muligheten til å kjøpe sin egen bolig, sier Gundersen.

Slik ordningen er idag kan begynne BSU-sp#229en fra du er 13 år. En flittig sparer som sparer maksimalt beløp i hele den aktuelle perioden, kan ha spart opp 300.000 lenge før han eller hun fyller 30 år, mener Gundersen.

Dette er en solid økning i forhold til dagens maksbeløp på 150.000 kroner.

- Dessverre er det nok i realiteten lenge til vi ser disse endringene, selv om de er utrolig viktige for at unge skal klare seg på boligmarkedet. I tillegg stimulerer BSU en adferd som er god, man lærer seg til å spare. Det andre er at BSU-ordningen gir en kraftig skatteseddelstimulans til unge som kanskje ikke har så ressurssterke foreldre at de kan stille opp med garantier, sier Gundersen.

Les også: - Et dramatisk, dumt og uklokt grep

Vil fortsette med å fremme forslaget
Forslaget om styrket BSU er viktig for Høyre, og Gundersen signaliserer at dette er noe de vil ta med seg inn i neste valgkamp.

- Jeg tror at det å være selveier, og eie egen bolig, står sentralt for mange nordmenn. Derfor er det viktig at vi åpner for en mulighet til dette, sier Gundersen.

Sist forslaget ble fremmet av opposisjonspartiene fikk de tommelen ned fra finansminister Sigbjørn Johnsen.

Dersom målet er å øke den private sp#229en, er ytterligere skattefavorisering av bestemte spareordninger som BSU neppe særlig virkningsfullt, skrev han i et brev til partiene i fjor.

- Det kan fort skje at de rike kommer seg inn på boligmarkedet, mens de andre blir stående utenfor. Det burde engasjere regjeringen mer, sier Gundersen.

Les også: - Boligmarkedet er særdeles usunt slik det er nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.