Selv om Norges Bank holder styringsrenten nede, bidrar strengere kapitalkrav til bankene til å drive boliglånsrentene oppover. Det er et godt tegn for det norske boligmarkedet, mener Finans Norge-sjef Idar Kreutzer.

– Det er mulig å se for seg en myk landing i det norske boligmarkedet, sier Kreutzer til DN lørdag.

– Renten i Norge er lavere enn aktiviteten i norsk økonomi skulle tilsi, vi har et statsbudsjett som spar kull inn i en høykonjunktur. Dette – kombinert med lav boligbygging – driver boligprisene i Norge. Samtidig ser vi et voksende avvik mellom styringsrenten og boliglånsrenten, forklarer han avisen.

Bankene må nå forholde seg til en rekke nye krav til egenkapital. Nylig satte DNB og Nordea og flere mindre banker opp boliglånsrenten, med strengere krav til egenkapital bak boliglån som begrunnelse.

– I denne sammenhengen er det ikke samfunnsøkonomisk negativt at bankene øker marginene noe på sine produkter for å finansiere en større robusthet i bankene, sier Kreutzer til DN.

LES OGSÅ: Mange ville tålt høyere renter

Bekymret sentralbanksjef
Utviklingen i det norske boligmarkedet står i kontrast til utviklingen i de fleste andre land i Nord-Europa, hvor boligprisene kun viser en svak vekst eller fortsatt faller etter finanskrisen.

Tidligere denne uken overrasket sentralbanksjef Øystein Olsen markedet med å utsette neste renteøkning til våren 2014. Olsen er imidlertid bekymret for gjelden folk pådrar seg som følge av de galopperende boligprisene.

- Boligprisveksten er høy. Den vil holde seg høy i noen tid, men gjennom perioden komme seg ned på et lavere nivå, sa Olsen i forbindelse med rentemøtet denne uken.

Etter boligprisstigningen på drøyt 8 prosent ifjor, vil boligprisene vokse i underkant av 8 prosent i år, og oppgangen fortsetter frem til 2016, ifølge Norges Banks anslag. Etter hvert vil prisveksten flate ut i takt med økende utlånsrenter i bankene, spår sentralbanken.

- Vi har lagt inn en økning på 0,2 på bankenes utlånsrenter. Det er basert på det vi så langt har registrert. Vi har et bilde fremover på utlånsrentene, som innebærer at de vil bli liggende ganske flatt, for så å ta seg noe opp frem mot 2016, sier Olsen.

Les også:

Rører ikke renten

Norges Bank snur: Kutter kraftig over alt

- Boligprisene fortsetter opp frem til 2016 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.