Til tross for økende usikkerhet og lav aktivitet ble det totalt nettokjøpt aksjer for over 600 millioner kroner gjennom Nordnet, Netfonds og Skandiabanken i april. Dette er det største nettokjøpet av aksjer på ett år.

- Jeg tror mange ser at børsen fortsatt er relativt rimelig på fundamentale verdier og man har klart å ignorere makrotall i påvente av resultatsesongen, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet.

Omsetningen falt kraftig
Selv om det denne måneden ble nettokjøpt aksjer for det største beløpet på ett år, falt den private omsetningen på Oslo Børs kraftig.

- Privatpersoner har gått imot det tradisjonelle mønsteret. Siden midten av mars har svingningene, frykten og usikkerheten økt på børsen. I dette tilfellet pleier vi å se at handelen tar seg opp. Men det har ikke skjedd denne gangen, sier Skar og legger til:

- Likevel er mange av investorene litt avventende og sitter på gjerdet før de vil foreta seg noe. Det kan virke som om mange venter på kvartalstallene som kommer fra selskapene.

Privatpersoner hos Nordnet, Netfonds og Skandiabanken gjorde 235.000 transaksjoner og omsatte aksjer for 10,8 milliarder i april, viser aksjestatistikken. Dette tilsvarer en reduksjon på 38 prosent i antall transaksjoner og 43 prosent i volum sammenlignet med mars.

company:yar

- Overraskende med oljeservice på salgssiden
Blant privatpersoner var gjødselsselskapet Yara YAR, banken DNB og cruiserederiet Royal Caribbean Cruises RCL de mest populære kjøpene på Oslo Børs i april. De mest solgte aksjene var bensinstasjonkjeden Statoil Fuel & Retail SFR, seismikkselskapet PGS, riggselskapet Seadrill SDRL og undervannsentreprenøren Subsea 7 SUBC.

- Det er overraskende at det er såpass mye oljeservice på salgssiden. Det er også litt overraskende at DNB og Storebrand er blant de mest kjøpte aksjene. Det har vært utfordrende for banksekstoren i det siste, men da DNB kom med sine kvartalstall falt aksjen 10-11 prosent og det var mange som benyttet seg av det, sier Skar til DN.no.

Nevnte Yara, solenergiselskapet Rec REC og aluminiumsprodusenten Norsk Hydro NHY var de aksjene som ble handlet mest i forrige måned.

Obligasjonsfond på topp
Ferske tall fra Skandiabanken viser at av et fondsutvalg på 469 fond har det vært handlet i 462 ulike fond i april.

Obligasjonsfondet Holberg Kreditt er det mest populære fondet målt i netto nytegning. Deretter følger aksjefondene Danske Invest Global Emerging Markets Small Cap og KLP Aksje Norge Indeks II, ifølge Skandiabanken.

Ifølge Skandiabanken velger mange småsparere Holbergs obligasjonsfond som et alternativ til å spare langsiktig i bank, spesielt nå som bankrentene er lave. Avkastningen på Holberg Kreditt er 4,08 prosent hittil i år.

- Dette plasserer fondet i avkastningstoppen blant våre mest populære rente- og obligasjonsfond i Skandiabanken. Generelt passer obligasjonsfond for kunder som ønsker en avkastning som er høyere enn bank og med langt lavere risiko enn aksjefond, forklarer Tommy El Sayed, leder for investeringsrådgiverne i Skandiabanken i en pressemelding.

Les også:
Krisetall ryster Europa
Tror på høyere bensinbud
Børsoppgang før makrorush
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.