– Forsterkningen av gjeldsproblemene i eurosonen og rentekuttet fra den europeiske sentralbanken (ESB) kan skape boblelignende tilstander i Norge, sier direktør Douglas Renwick i kredittratingbyrået Fitch til dagens Næringsliv.

Torsdag overrasket den europeiske sentralbanksjefen, Mario Draghi, med å kutte renten med 0,25 prosentpoeng, til 1,25 prosent.

Les: - Muligheten for en boligboble er absolutt tilstede

Vanskelig dilemma
Ifølge Renwick er dette et dilemma for Norges Bank. Hvis den ikke senker renten kan den norske kronen bli for sterk, og hvis den ikke øker renten så vil boligprisene stige kraftig og økonomien kan bli for opphetet.

Direktøren frykter at Norges Bank nå tvinges til å holde rentene lave lenger enn det som er sundt for norsk økonomi. Det mener han kan føre til fortsatt økende boligpriser og overopphetet innenlandsk etterspørsel.

Les: Peker på mulig norsk boligboble

- Kan føre til hard landing
Potensialet for overoppheting i norsk økonomi har vært tilstedet siden finanskrisen i 2008, mener Renwick, og påpeker at boligprisene i Norge overhodet ikke har justert seg gjennom krisen.

– I tredje kvartal i år hadde dere en annualisert oppgang på åtte prosent i boligprisene. Legger man til økende kredittgiving fra bankene og økende gjeldsgrad blant befolkningen, kan boligprisene bli overvurdert og for høye til å forsvares, sier Renwick, og legger til:

– I verste fall kan det på sikt føre til en hard landing for det norske eiendomsmarkedet, og sterkt fallende boligpriser når boblen har sprukket.

Les mer:
- Altfor gunstig å investere i eiendom
Stoltenberg frykter det er tidsspørsmål før boligboblen sprekker

<b>Her er Peter Battas løsning på den norske boligboblen</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.