Sentralbanksjef Øystein Olsen slo torsdag fast at Norges Bank kommer til å gjøre endringer i rentebanen i forbindelse med rentemøtet i oktober. Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo tror resultatet blir at sentralbanken presenterer en rentebane som er lavere enn selv lavrentescenariet som ligger på bordet i dag.

- Ja, det er helt åpenbart at de vil gjøre. Hvor mye lavere det er vanskeligere å si, sier Holden til DN.no.

Annerledes-landet
Statistisk sentralbyrås ferske prognoser for utviklingen i norsk økonomi i årene som kommer, støtter Holdens syn.

Byrået tror at sentralbanken holder styringsrenten uendret helt frem til 2013. Samtidig vil prisveksten være lav, arbeidsledigheten stabil, sysselsettingen øke og lønnsveksten holde seg nær fire prosent i årene som kommer, ifølge SSB.

Virkemiddelet satt ute av spill
Høyere inntekter kan sammen med forventninger om lave renter i lang tid fremover bidra til å fyre ytterligere opp under et et allerede brennhett norsk boligmarked, tror Holden. Han tror at finansuroen i seg selv ikke nødvendigvis vil være nok til å dempe boligprisoppgangen.

- Vil det som skjer i Europa skape nok frykt blant norske forbrukere til at man kan unngå en overoppheting i boligmarkedet?

Slik blir din økonomi de neste tre årene

 

Regn ut hovedtallene for din privatøkonomi frem til og med 2014.Regn ut

- Det vil ha betydning, men det er ikke sikkert at det er nok hvis boligmarkedet og boligprisene begynner å stige i noen områder i Norge. Da vil folk som er interessert i å kjøpe boliger se det, og så vil de også ønske å kjøpe kjapt. Nå er det grunn til å tro at renten kommer til å være lav lenge, så muligheten for en boligboble er absolutt tilstede, sier Holden.

Bruktboligprisene i Norge har steget over 30 prosent siden bunnen i desember 2008. I perioden 2011-2014 venter SSB at prisene skal stige ytterligere 30 prosent.

Finansfrykt motvirker investeringsvilje
Professoren utelukker imidertid ikke at uroen i finansmarkedene kan bidra til å trekke i motsatt retning.

- Det tror jeg de gjør. Den usikkerheten vi nå ser hvor husholdningen lurer på hva som skjer i Europa, om Italia vil få alvorlige problemer som de andre landene, og arbeidsledigheten kan stige og så videre, det har negative virkninger, sier Holden.

Støttes av sentralbanken
Sentralbanksjef Øystein Olsen antydet også overfor DN.no torsdag at norske husholdninger skuler til hva som skjer ute. Effekten av større bekymringer, kan man allerede se i vårt naboland Sverige, ifølge ham.

- Vi ser jo i Sverige nå, ut i fra den siste informasjonen om utviklingen i boligmarkedet, at prisene flater ut og har gått ned i store deler av landet. Forkl#229en er ikke høye renter, forkl#229en er at det i noen grad gjenspeiler uroen internasjonalt. Den norske økonomien er i en litt annen situasjon, men jeg antar at stemningen og investeringsviljen også i Norge vil kunne påvirkes av en forsterket uro internasjonalt, sa Olsen.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad sa til DN.no på rentemøtet i juni at sentralbanken ikke fryktet en boligboble i Norge. Verden har endret seg siden den gang.

Les også:
- Det blir bedre tider fremover i Norge

- Utviklingen peker i retning av lavrentebanen

- Vi har redusert prognosene våre markert

- For sterk krone blir møtt med tiltak

- Renteprognosen gjelder ikke lenger

- Kronekursen tvinger Norges Bank til nye rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.