Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer folk mot å ta opp for store boliglån. Han frykter det bare er et tidsspørsmål før boligboblen sprekker.

- Jeg er redd for at det kan sprekke.Når andre lands boligpriser faller, mens våre bare stiger, så er spørsmålet: Når skal våre boligpriser falle? De kan ikke gå til himmels, sier Stoltenberg til VG.

Statsministeren frykter norske boligeiere har gjort seg sårbare ved å ha tatt opp for store lån i forhold til inntekten, skriver VG.

– I jappetiden på 1980-tallet hadde husholdningene en gjeldsbelastning som var dobbelt så høy som inntekten deres. Med så høy gjeld, er man sårbar. Nå er vi der igjen, sier Stoltenberg.

Annerledes
I et notat utarbeidet av Finansdepartementet går det fram at boligprisene i Norge utvikler seg annerledes enn i land som for eksempel Danmark, USA og Spania.

Der går prisene ned, mens i Norge går det fortsatt oppover.

- Kommer til å ramme Norge
Stoltenberg finner grunn til å advare om at det raskt kan snu også her på berget.

– Det kommer til å ramme Norge. Vi må ikke et øyeblikk tro at vi kan få et nytt tilbakeslag i verdensøkonomien uten at det rammer oss. Halvparten av det vi produserer, selger vi til utlandet, minner han om.

Stoltenberg finner derfor grunn til å advare norske boligkjøpere og be dem om å være varsomme med å låne for mye penger.

Les også: Vil ikke anbefale noen å vente på "krakket"

<b>Gir gunstige skatteregler skylden for høye boligpriser</b>


<b>- Naivt å tro at boligprisveksten skal fortsette </b>

<b>Her er Peter Battas løsning på den norske boligboblen</b>

<b>Slik påvirker statsbudsjettet din økonomi</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.