Finansminister Siv Jensen spår god fart med lavere oljetrykk og mener at ingen bør bli overrasket over at oljeveksten flater ut og faller, skriver Aftenposten søndag.

- Jeg vil si det er litt usikkerhet om utsiktene, men det er ingen grunn til å skape panikk, sier Jensen i et intervju med avisen.

De siste månedene har oljeprisen svekket seg over 20 prosent.

I dag omsettes et fat nordsjøolje for under 86 dollar, godt ned fra toppnivået på 115 dollar fatet tidligere i år.

Det har blant annet fått DNBs oljeekspert Torbjørn Kjus til å senke forventningene enda lavere enn før. Han forventer nå at oljeprisen i 2015 i snitt vil ligge på 80 dollar og beklager samtdig at han ikke var enda mer pessimistisk før.

Les også: - Nå kommer bakrusen

- Hadde jeg i 2012 - da oljeprisen lå på 116 dollar fatet - sagt at den skulle ned i 80 dollar, kunne det lett blitt sett på som useriøst fordi det ville vært såpass dramatisk, sa Kjus til DN nylig.

Siv Jensen mener likevel at situasjonen sett med norske øyne er "ganske bra", med forventning om økonomisk vekst neste år og lav arbeidsledighet.

- Vi har god grunn til å tro at sysselsettingen kommer til å stige, sier finansministeren til Aftenposten.

På den annen side vil noen merke den "varslede omstillingen" i oljeindustrien, men det kan også føre til en større mobilitet i arbeidsmarkedet, påpeker hun.

Jensen mener olje- og gassindustrien kommer til å se litt annerledes enn den har gjort i noen tiår, men avviser at oljealderen er på hell.

- Det kommer ikke til å være en like stor vekstkraft som det har vært. Men oljen kommer fortsatt til å sysselsette mange mennesker, og vil fortsatt være en viktig del av norsk økonomi. Men den kommer til å bli gradvis mindre, og det har vi visst, sier hun.

Tirsdag starter regjeringspartiene forhandlingene om neste års statsbudsjett med Venstre og Kristelig Folkeparti, som allerede har varslet kamp om foreslåtte skattekutt.

Les også:
Skattekutt i sentrum for budsjettkamp
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.