Oljenæringen må plukke opp regningen for regjeringens tiltakspakke til norske fastlandsbedrifter.

Regningen kommer i form av lavere skattefradrag ved nye utbygginger.

70 milliarder
Med dagens skatteregler får oljeselskapene fratrekk for 93 prosent av kostnadene ved utbygginger på norsk sokkel. Ifølge DN.nos beregninger vil endringen føre til at oljeselskapene ved utbygging nå vil få et samlet fratrekk på 89,3 prosent.

Totalt vil reduksjonen utgjøre rundt 70 milliarder kroner for oljeselskapene målt som nåverdi over perioden fra 2013 til 2050 - eller rundt tre milliarder kroner årlig.

Frykter konsekvensene
Reduksjonen kan være nok til at flere planglagte prosjekter blir ulønnsomme, frykter bransjen.

Norsk olje- og gass, som er bransjeorganisasjonen for oljeselskaper og leverandørbedrifter på norsk sokkel, frykter at prosjekter for økt utvinning og andre prosjekter med marginal lønnsomhet nå blir skrinlagt.

- Den stabiliteten og forutsigbarheten som har preget rammebetingelsene for norsk olje- og gassvirksomhet blir nå utfordret. Det i seg selv vil komme til å redusere konkurransekraften og attraktiviteten til norsk sokkel. Det er en reell endring som kan medføre at marginale prosjekter blir skrinlagt, sier næringspolitisk direktør Erling Kvadsheim i Norsk olje og gass til DN.no.

- Like viktig er det at en del av de prosjektene for økt utvinning, som mange selskaper planlegger eller arbeider med, kan også bli påvirket av denne skatteendringen og kanskje utsatt eller avlyst. Det ser vi på som uheldig, sier Kvadsheim.

Får mindre fratrekk
Inntektene fra produksjonen av olje- og gass på norsk sokkel skattlegges med en særskatt på 50 prosent i tillegg til den ordinære selskapsskatten på 28 prosent, totalt 78 prosent. Det betyr også at selskapene også får et skattefradrag på 78 prosent for alle utgifter.

En utbygging avskrives over seks år. Det betyr at skattefradraget blir på 13 prosent av investeringen hvert av de seks årene. I tillegg har oljeselskapene en friinntekt på 30 prosent av investeringen. Disse avskrives over fire år og gjelder kun særskatten på 50 prosent. I dag betyr dette at selskapene får fratrekk for 3,75 prosent av investeringen i de fire første årene.

Det nye forslaget fra regjeringen betyr imidlertid at dette fratrekket reduseres til 2,82 prosent de fire første årene. I sum betyr dette at den totale fratrekket av investeringen reduseres fra 93 til 89,3 prosent.

- En del av prosjektene, både for økt utvinning, og andre mindre utbyggingsprosjekter, er i utgangspunktet marginale -det er lite lønnsomhet i dem. Da er det fare for at denne endringen kan gjøre noen av disse prosjektene mindre lønnsomme, eller ulønnsomme, og da vil de bli skrinlagt, sier Kvadsheim.

I forbindelse med skatteendringen vil regjeringen imdlertid lage en overgangsordning for investeringer som er omfattet av plan for utbygging og drift (PUD) eller plan for anlegg og drift (PAD) mottatt i Olje- og energidepartementet før 5.mai i år. For disse vil dagens regelverk gjelde.

Reduserer konkurransekraften
- Er det olje- og gassvirksomheten som nå må ta regningen fordi fasltandsindustrien ikke går så bra?

- I og med det er et provenynøytralt forslag, altså at skatteprovenyet ikke blir endret, betyr det at de fytter regningen over på petroleumsnæringen med de tiltakene de foreslår, sier Kvadsheim.

- Da vil kanskje noen si at petroleumsnæringen går så godt at den regningen bør næringen kunne ta?

- Det jeg er opptatt av er at tiltaket reduserer den norske petroleumsnæringens konkurransekraft noe, sier Kvadsheim.


Beregning

Totalt fratrekk gammel ordning: 78 + 15 = 93 prosent

Totalt fratrekk ny ordning: 78 + 11,22 = 89,22 prosent


LES OGSÅ:

Høyre: - Sender regningen til andre norske bedrifter

Norsk industri: - Riktig retning

Stoltenberg: - Det er to varsellamper som blinker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.