Påtalemyndigheten på Manhattan fortalte torsdag at de reiser straffesak mot SAC Capital Advisors fordi de mener å kunne bevise at en rekke ansatte har oppmuntret til betydelig og utbredt ulovlig innsidehandel, skriver The Wall Street Journal.

Statsadvokaten har sammen med FBI og SEC (det amerikanske finanstilsynet) etterforsket saken i flere år.

Etterforskningen har tidligere resultert i at myndighetene har reist en sivilsak mot SAC-grunnlegger Steven A Cohen for å få en dom som for livstid vil fradømme han muligheten til å forvalte klienters penger.

Les også: Myndighetenes jakt på superforvalteren: - De bruker en «Al Capone»-taktikk

Ikke anklaget
I straffesaken som på sikt vil komme for retten er ikke Cohen personlig beskyldt for å ha gjort noe ulovlig.

Myndighetenes etterforskning har også resultert i at SAC tidligere porteføljeforvalter Richard Lee er beskyldt for å ha bidratt til svindel med verdipapirer.

Steven A. Cohen skal sommeren 2008 ha blitt advart av en ansatte i verdipapirselskapet Citadel at Le hadde et rykte for å være involvert i ulovlig innsidehandel.

Ifølge tiltalen skal Cohen ha ignorert advarselen og sin egen juridisk avdelings råd om ikke å ansette Lee, skriver Bloomberg News

Lee har alt erkjent seg skyldig i innsidehandel i blant annet Yahoss og 3Com.

Fyldig tiltale
I en tiltalt på 41 sider kommer det frem at SAC er anklaget for fire tilfeller av verdipapirbedrageri og et tilfelle av overføringsbedrageri.

Påtalemyndigheten mener hedgefondet har stått bak et sinnrikt system som har forestått ulovlig innsidehandel mellom 1999 og 2010.

Myndighetene mener selskapet må ta ansvar for kriminelle handlinger som er utført av deres ansatte, skriver New York Times.

I tiltalen blir SAC beskyldt for å ha stått bak en «selskapskultur som ga blaffen» i ulovligheter og «resulterte i vesentlig og utbredt innsidehandel i en skala som er uten sidestykke i hedgefondindustrien».

SAC forvaltet rundt 14 milliarder dollar for sine kunder ved årets begynnelse og har vært en av de mest suksessfulle hedgefondene i historien.

Les også: - Han leste ikke e-posten en gang

<b>Superfond stålsetter seg for masseflukt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.