Leder DN: Boligprisene fyker i været. Finanstilsynet bekymrer seg for bærekraften og pålegger bankene å kreve mer egenkapital av boligkjøperne. Det har satt i gang en debatt om hvordan man kan bidra til at fattige unge mennesker har råd til å kjøpe egen bolig. Det kan være greit å minne om at for 25 år siden var det en rekke unge mennesker som tapte store penger nettopp fordi bankene hjalp dem til å kjøpe egen bolig. Igår var det en av SVs lederkandidater, Heikki Holmås, som sto for dagens kreative skatteutspill. Han vil ha fritak for dokumentavgiften på 2,5 prosent som påløper ved boligkjøp. Hvorfor han bare vil frita dem under 35 år, er ikke godt å si. Den som kjøper sin første bolig etter fylte 40 kan trenge fritaket vel så mye. Og hva med en nyskilt småbarnspappa på 36? Hvorfor skal deltidsstudenten på 25 få slippe billigere inn på boligmarkedet enn ham?

Forslaget om å fjerne dokumentavgiften er bra, men det bør gjelde alle. Staten bør ikke gjøre det dyrere å flytte.

Den andre delen av Holmås’ skatteforslag er å likebehandle boliger og aksjer i formuesskatten. Formuesskatten bør fjernes, men så lenge den opprettholdes er likebehandling et godt forslag. Holmås klarer imidlertid igjen å bringe det hele på ville veier. Det er bare utleieboliger og næringseiendom som skal likebehandles med aksjer, ikke boliger eieren selv bor i.

Holmås er opptatt av ungdom og de svakeste i samfunnet. Da er det underlig at han vil øke beskatningen av utleieboliger. Det rammer jo nettopp dem som ikke har råd til å kjøpe egen bolig, og som derfor leier, innvandrere, studenter, unge mennesker og andre uten fast tilknytning til arbeidsmarkedet. Eller dem som bare er litt rare og sære og ikke vil ha forpliktelser og gjeld.

Kriteriet for å få beholde den lave satsen i formuesskatten, skal være at eieren selv bor i boligen. Men det er dem som både eier og bor i flere leiligheter, for eksempel en del av landets pendlere. Og hva med leiligheter foreldre leier ut til barna? Hvor ofte må foreldrene besøke barna for at de også skal regnes som beboere. Og hvor mange leiligheter kan en eier bebo?

Skatteinspektørene vil får mange interessante avgrensningsoppgaver og skatteadvokatene vil få nye oppdrag dersom Holmås får gjennomslag for sine forslag mot boligspekulasjon. Men de vil ha lite å si for om boligprisene vil fortsette å stige eller ikke.

Les også: - Det er en liten bombe, dette her

SV vil skjerpe skatt på eiendom


- Det er skattefradrag for å låne penger til sydenturer

- Vil føre til en velkommen prisnedgang på boliger i Norge


- Boligen gjør deg aldri mer rik

Utelukker ikke opprør mot boligpolitikken i Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.