Boligprisstatistikken for august som ble lagt frem torsdag viste en sterk vekst i boligprisene med en oppgang på 2,5 prosent.

Les saken: Boliglånsrente på 1-tallet

Grunnet klippetro på at Norges Bank fortsatt skal kutte styringerenten i flere omganger i høst og neste vår og hard konkurranse om lånekundene, uttalte flere økonomer at de venter en boliglånsrente under 2,0 prosent.

Det neste rentemøtet er 24. september, og bankene kan reagere i timene eller dagene etter det, om renten settes ned.

- Hvis så skjer, kan den flytende renten komme under 2 prosent for de aller meste attraktive rentekundene, sier analysesjef Pål Ringholm i Swedbank.

Ringholm sa til Dagens Næringsliv i juli at den beste boliglånsrenten kan falle til 1,99 prosent flytende rente hvis sentralbanken rører ved rentenivået i løpet av høsten.

Kan forsinkes

Flere av de store bankene tilbyr i dag ned mot 2,25 prosent flytende rente til de viktigste kundene, ofte unge boligkjøpere og personer med høy utdannelse.

- Et nytt rentekutt fra Norges Bank vil bankene sende rett i jakkeforet på kundene, sa Ringholm i juli.

Lavere boliglånsrenter har rykket nærmere siden sist. Den viktige pengemarkedsrenten (tremåneders nibor-rente, red. anm.) har falt til et rekordlavt nivå de siste ukene.

Ringholm tror bankene blir sittende på gjerdet noen uker til.

- Jeg tror vi må ha et rentekutt fra Norges Bank først, og markedet priser inn rundt 50 prosent sannsynlighet for at det skjer i september, sier Ringholm.

- Det som kan forsinke dette - utover at rentekuttet kommer i desember isteden - er at kostnaden for bankene med å hente nye lån har gått litt opp i det aller siste, grunnet den uroen vi har sett i finansmarkedene, sier Ringholm.

- Det kan skje

Bankene er vanligvis svært tilbakeholdne med å tenke høyt om egen fremtidig rentesetting. Administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank signaliserer likevel tro på ytterligere rentekutt.

- Nå spås det at Norges Bank kommer til å sette ned styringsrenten i to omganger, først i september eller november og deretter mars neste år. Hvis pengemarkedsrentene følger etter, vil jo innlånskostnadene til bankene falle også, sier administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank.

Norges Banks styringsrente ligger nå på 1,0 prosent, mens tre måneders flytende pengemarkedsrente fredag ligger på 1,15 prosent.

- Bankenes utlånsrenter avhenger jo av hvordan pengemarkedsrenten utvikler seg, så når pengemarkedsrenten faller, følger bankene som regel etter i en viss grad, sier Hovland.

Enkelt forklart består renten ut til bankenes lånekunder av bankenes innlånskostnader pluss et risikopåslag.

- Hvor sannsynlig er det at deres kunder får en boligrenterente på under to prosent?

- Det kan skje, men sannsynligheten for det avhenger av utviklingen i økonomien. Fortsetter det slik det er signalisert, vil det jo skje. Men snur økonomien oppover, skjer det ikke. Sist gang Norges Bank kuttet styringsrenten var kuttet allerede tatt ut i pengemarked, sier Hovland.

Vil ikke påvirke rentemarkedet

Også DNB venter fortsatt lave renter.

-  Det er en klar forventning i markedet om at rentenivået i den norske økonomien skal ligge på et lavt nivå de neste årene. Vi i DNB følger nøye med på konkurransesituasjonen og gjør fortløpende vurderinger. Vi skal være konkurransedyktige over tid, også på pris, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Brynsrud i DNB.

Han påpeker at Konkurransetilsynet er svært opptatt av bankene ikke signaliserer fremtidige renter, fordi det kan påvirke rentemarkedet.

- Derfor sier vi ikke si noe om eventuelle rentebeslutninger, før beslutningen er tatt, sier Brynsrud.

- Vi oppgir veiledende priser på boliglån. Men fordi lånet jo er personlig, så priser vi hver enkelt kunde individuelt ut fra evne til tilbakebetaling, økonomisk situasjon, jobbutsikter, tidligere betalingshistorikk, og så videre, sier Brynsrud.

 

Les også:
Spår sterkere boligprisvekst
Boligmarkedet: Sterkeste augustpriser på seks år
Babyboomen for 25 år siden presser boligprisene

 

DN Rente - sikre deg laveste rente
Sjekk om boliglånsrenten din er god. Hjelp oss å avsløre bankenes utlånspraksis. Sikre laveste rente for ditt lån!

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.