Torsdag overrasket Norges Bank med å kutte styringsrenten 0,25 prosentpoeng.

I en undersøkelse gjennomført av TDN Finans var Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets den eneste av 14 økonomer som trodde på et rentekutt. Selv om Hov var den eneste som hadde rett i sine prognoser, er han ydmyk etter beslutningen kom frem.

- Det var fint etter klokken ti. Men vi skal ikke hovere for mye. Det var en veldig usikkerhet rundt dette rentemøtet. De som ikke ventet kutt, hadde tatt forbehold om at det var høy sannsynlighet for kutt. Vi lå jo egentlig bare og «vaket» rundt hvilken side man skulle lande på, sier Hov.

«Total helomvending»

Og selv Hov, som faktisk trodde på et kutt, ble overrasket over sentralbanksjef Øystein Olsens fremleggelse torsdag.

- Det er en total helomvending fra Norges Bank. De kuttet nå og i tillegg la de inn 50 prosent sannsynlighet for at det kan komme enda et rentekutt fra og med mars. De har senket rentebanen betydelig fra september og er enda mer «dovish» (duete, journ.anm.) enn vi hadde sett for oss, sier Hov.

Makroøkonomen understreker at det er rentebanen han ble overrasket over. Sentralbanksjefen la frem en dobbelt så høy sannsynlighet for kutt i mars enn det Hov trodde på.

- Vi trodde de ville kutte nå, og med 25 prosent sannsynlighet for enda et kutt i mars, sier Hov.

Alt for optimistisk

Ifølge Hov har Norges Bank vært alt for optimistiske i sine prognoser som ble lagt frem tidligere i høst.

- Vi visste allerede at oljeinvesteringene skulle ned, det var svakhetstegn i økonomien og man var redd for ringvirkningene av dette. Det var altså ting som kom før oljeprisen virkelig begynte å falle. Det er informasjon Norges Bank satt med i september, så vi stusset veldig over at de var såpass optimistiske da de i september sa at det ikke var noen sannsynlighet for rentekutt fremover, sier makroøkonomen.

Hov peker på at Norges Bank var nødt til å kaste sine tidligere analyser etter alt som har skjedd for norsk økonomi i løpet av høsten.

- Oljeprisen kollapset, og da ble den september-analysen helt ubrukelig. Den har nå Norges Bank kastet ut av vinduet og de har senket rentebanen kraftig. Det er en helomvending som har kommet i løpet av kort tid, understreker han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Vi har fått et sjokk i norsk økonomi

Nå må du ut med ni kroner for en euro

- Så mye dårlig nytt i norsk økonomi at Norges Bank må bruke harde virkemidler