Sentralbanken har besluttet å kutte renten med 0,25 prosentenheter til 1,25 prosent.

- Nå er det så mye dårlig nytt i norsk økonomi at Norges Bank må bruke harde virkemidler for å prøve å stabilisere, slår sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank fast.

Selv om kuttet kom overraskende på sjeføkonomen, er han ikke i tvil om at sentralbanken nå gjør det rette.

- Dette er egentlig dårlig nytt, men det er bra at sentralbanken har sett det. Det er bra at Norges Bank er rask på ballen, sier han.

Nedjusterer anslag

Sentralbanksjef Øystein Olsen viser til at oljeprisen har falt kraftig og at utsiktene for veksten i norsk økonomi er svekket.

- Derfor settes renten ned, sier han i en pressemelding.

Rentebeslutningen førte umiddelbart til en voldsom bevegelse i valutamarkedet.

- Både vi og markedet ble overrasket av rentekuttet, sier Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen.

Andreassen mener det er denne bi-effekten - og ikke lave renter i seg selv - norsk økonomi trenger.

- Nå har kronekursen rundet ni på euro og det er veldig godt nytt for store deler av norsk næringsliv, som i øpet av de siste to årene har fått en dramatisk forbedring av sin konkurransesituasjon. Jeg tror det er det som skal til og at jeg tror at norsk økonomi derfor kommer seg videre, sier sjeføkonomen.

Han mener sentralbanken på enkelte punkter, som arbeidsledigheten, fremdeles er for optimistiske. Likevel ser han lys i enden av tunellen:

- Selv om vekstbildet er mye nedjustert, trenger det ikke å bli noen dyp krise i Norge, understreker Andreassen. 

- Litt for optimistisk

I forrige utgave av Pengepolitisk rapport, publisert i september, varslet sentralbanken uendret rente frem til 2. kvartal 2016.

Siden har blant annet Statistisk Sentralbyrå (SSB) jekket ned vekstestimatet for fastlandsøkonomien i 2015 betraktelig, fra 2,1 prosent til 1 prosent.

Oljeprisen har falt 40 prosent fra toppen i sommer.

Norges Banks hovedstyre venter nå en styringsrente på 1,25 prosent eller lavere ut 2016.

- Rentebanen indikerer muligheten for kutt også i mars. Det er ikke gitt at Norges Bank er ferdig med å kutte renten, understreker Bernhardsen.

- De signaliserer i realiteten at det kommer et kutt til. Vi trodde fra før av at renten skulle bli 1 prosent til sommeren. Fortsatt tror vi at Norges Bank er litt for optimistisk, sier han.

 

Les også:
Tetter «spritslusa»
- Her bodde 13 bilvaskere
Leiligheter blir inntil 400.000 kroner billigere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.