Norges Bank overrasket med å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng torsdag formiddag.

Les saken: Kutter renten

Dette førte umiddelbart til en voldsom bevegelse i valutamarkedet.

Før pressekonferansen til Norges Bank torsdag formiddag, kostet en euro 8,90 norske kroner. Bare minutter senere må du ut med 9,06 norske kroner for en euro.

- Dette er en svær bevegelse. Vi er oppe omtrent 17 øre, og bryter ni for første gang på veldig lenge, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.

En amerikansk dollar kostet 7,15 norske kroner før rentebeskjeden, og et britisk pund kostet 11,21 norske kroner.

Minutter etter beslutningen kom frem må du ut med 7,26 norske kroner for en amerikansk dollar og 11,38 norske kroner for et britisk pund.

Så svakt som det kan bli

Ifølge Østnor er grunnen til at de store bevegelsene er en ekstrem usikkerhet på bakgrunn av oljeprisfallet vi nå har i ryggen.

- Alle ting taler for at man ikke skal holde kroner for øyeblikket. Det er desember måned, utsiktene er betydelig svekket, mange har tapt masse penger. De kommersielle strømmene i krona som i hovedsak er eksportører som henter hjem eksportinntekter, de har benyttet nivåer tidligere i år da vi traff 8,50 til å sikre inntekter langt frem i tid. De er fraværende nå. Kronesentimentet er så svakt som det kan få blitt.

Analytikeren peker på at utlendingene ikke i det hele tatt er interessert i å handle den norske kronen.

- Dette er hands-off. De har brent seg flere ganger på å tro på en sterkere krone den siste tiden. For de som måler prestasjonene i euro eller dollar har man jo både tapt på utviklingen i aksjer og obligasjoner, men vel så mye på valutakursutviklingen. Så de har fått en dobbel smell, sier Østnor.

Svakere fremover

Østnor forklarer at det er lite som tilsier at kronen skal bli sterkere med det første.

- Vi ser for oss en krone som definitivt er på den svake siden et stykke inn i neste år. Nivåene er så høye at det i seg selv vil være en god kjøpsmulighet. Men med den usikkerheten som er nå vil vi ikke se dette før et stykke ut i neste år, sier han.

Imidlertid trekker Østnor frem at vi skal fornøyde med at kronen er på den svake siden.

- Vi skal jo være glad for det. Det er en av de to måtene å gjenopprette konkurranseevnen på. Definitivt den minst smertefulle. Selv om det for importbedriftene er ekstremt utfordrende, sier han.

DNB Markets vil komme med nye prognoser over helgen.

- Man trenger ikke være geni for å skjønne at det betyr en svakere krone enn det vi har nå i anslagene våre, understreker Østnor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Det kan gå alle mulige veier

Derfor er kronekursfallet en god nyhet

Leiligheter blir inntil 400.000 kroner billigere