Norges Bank kuttet renten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent på rentemøtet denne uken. Det er klart etter at rentebeslutningen ble offentliggjort klokken 10.00 torsdag.

- Dette var ikke ekstremt overraskende. Vi har fått et sjokk i norsk økonomi, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.

Kraftig oljefall

Han viser til at sentralbanksjef Øystein Olsen allerede i forbindelse rentemøtet i oktober sa at et fall i oljeprisen er en signifikant nyhet.

- Vi har fått et 40 prosent fall i oljeprisen. Både vi og Norges Bank har lenge sagt at risikoen for norsk økonomi er et kraftig fall i oljeprisen. Det har vi fått nå. Sånn sett er det ikke overraskende at renten blir kuttet, sier Wilhelmsen.

I valutamarkedet var det imidlertid en kraftig reaksjon etter at beslutningen ble kjent. Kronen svekket seg umiddelbart med over ti øre mot euro. En euro koster i skrivende stund 9,01 kroner.

Wilhelmsen mener det uansett hadde kommet en reaksjon i markedet, selv om renten hadde blitt holdt i ro på 1,5 prosent.

Nå har valutamarkedet gått mye i forkant, og markedet priset inn en sannsynlighet på 50 prosent for et kutt. Du hadde kommet til å få en reaksjon uansett. Det var nesten vanskelig å ikke få en reaksjon. For markedet er det heller ikke en overraskelse, sier sjeføkonomen.

Kan kutte igjen i mars

I forbindelse med pressekonferansen torsdag la Norges Bank også frem prognoser for den videre renteutviklingen. Ifølge Wilhelmsen indikerer renteprognosen, den såkalte rentebanen, mulighet for et nytt kutt allerede i forbindelse med det neste rentemøtet i mars neste år.

- Den indikerer 50 prosent sannsynlighet for kutt i mars. Det skal bare litt svakere utvikling til i norsk eller internasjonal økonomi, så blir det et kutt. Det er ikke noen stor hindring for at de kutter en gang til, sier Wilhelmsen.

Les også:

Nå må du ut med ni kroner for en euro

Kutter renten

- Så mye dårlig nytt i norsk økonomi at Norges Bank må bruke harde virkemidler  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.