Norges Banks hovedstyre har som ventet besluttet å sette ned styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 1,00 prosent.

- Nå ser vi at sentralbanken tar innover seg at ting har utviklet seg svakere enn ventet på de fleste områdene, sier seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til DN.

- Arbeidsledigheten har økt, lønnsveksten svakere og «Region Nettverk» viser at produksjonsveksten har avtatt, påpeker han.

- Sin del av ansvaret

I den ferske utgaven av «Pengepolitisk rapport» har Norges Bank nedjustert sine vekstanslag for økonomien frem til 2018. Mork mener rentekuttet kommer for sent.

- Norges Bank har sin del av ansvaret for at ting har svekket seg så mye som det har gjort. Da er jeg i alle fall glad for at de nå tar sin del av ansvaret, sier seniorøkonomen.

Han viser til at rentebanen er senket og at sentralbanken har lagt inn en 50/50-sjanse for et nytt rentekutt i løpet av høsten. Videre peker han på oljeinvesteringene, som ifølge de ferske anslagene ser ut til å falle mindre enn tidligere anslått litt frem i tid.

- Heller for tidlig

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener sentralbanken fortsatt er litt for optimistisk for norsk økonomi i 2015.

- Kommer rentekuttet for sent?

- Nei, heller om noe for tidlig. Kredittvekst og boligpriser tilsier ikke rentekutt i det hele tatt nå, svarer sjeføkonomen og fortsetter:

- Samtidig tror vi at de faktiske rentene kommer til å bli enda lavere, men at det kommer til å ta tid før vi kommer dit, sier han.

- Et bidrag

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets understreker at rentenedsettelsen var i tråd med forventningene:

- Hensikten med å sette ned renten er dels å lette gjeldsbyrden og dels å holde kronekursen svak. Sistnevnte er særlig viktig for deler av norsk næringsliv som kjemper om å vinne kontrakter på norsk sokkel og ta oppdrag internasjonalt, sier Dørum til DN.

- Rentenedsettelsen gir ikke noen stor vekst for norsk økonomi, men det gir et bidrag, sier han.

Indikasjoner om at oljebremsen favner bredere, samt usikre forventninger til produksjonsvekst, har vært drivere bak nedsettelsen, påpeker sjeføkonomen.  

Norges bank har justert ned forventningene til fallet i oljeinvesteringene fra minus ti til minus fem prosent neste år. DNB Markets er mer skeptiske og tror fortsatt at fallet vil holde seg på minus ti prosent.

- Vi har korrigert for en lavere leteinvesteringer som vi ikke tror vil bli like høye som i tellingen Norges Bank legger til grunn, sier Dørum.

Les også: - Endrer bildet og utsiktene for norsk økonomi ganske dramatisk og Oljeinvesteringene flater ut neste år

Les også:
Ny aktør kjøper for milliarder på sokkelen
Nå vil han bremse Siv Jensens oljepengebruk
SAS fra milliardsmell til overskudd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.