I rekken av spørsmål rundt utviklingen i verdens finansmarkeder er det ett spørsmål som kanskje har opptatt aktørene ekstra mye de siste ukene og månedene:

Når setter den amerikanske sentralbanken Federal Reserve opp renten?

- Markedet vet ikke helt hvilken fot det skal stå på, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Utelukker ikke rentehopp i år

Prisingen i markedet tilsier akkurat nå at renteøkningen faktisk ikke kommer før sommeren neste år.

- Det som er det spesielle er at veldig mange ikke utelukker at det skjer i år likevel. Og det gjør ikke jeg heller, sier Wilhelmsen.

Federal Reserve har nemlig selv indikert at rentene skal opp i år, gitt at arbeidsmarkedet bedrer seg ytterligere og dersom sentralbanken føler seg sikker på at inflasjonen kommer opp.

- Man kan være enige om at sannsynligheten er lavere fordi det har vært svakere data i det siste. Men det kan skyldes tilfeldigheter, sier Wilhelmsen.

Ulike retninger

De to siste jobbrapportene fra amerikanske myndigheter har vist svakere utvikling enn i årets seks første måneder. Det har ført til at markedet nå priser inn svært lav sannsynlighet for at renten skal opp allerede i år.

Men Wilhelmsen mener samtidig at annen informasjon, blant annet de ukentlige jobbtallene, som de siste ukene har vist laveste antall nye søkere om arbeidsledighetstrygd siden 1973, kan indikere en helt motsatt utvikling.

Onsdag kveld får vi vite mer om hvordan Federal Reserve selv mener utviklingen i arbeidsmarkedet har vært den siste måneden. Da presenterer sentralbankens pengepolitiske komité sin rentebeslutning etter det to dager lange rentemøtet i Washington D.C.

Tror ikke på renteøkning neste uke

Blant økonomene er det uansett få som tror at en eventuell renteøkning vil bli annonsert på dette møtet. Rentemøtet etterfølges kun av en pressemelding og det er mer sannsynlig at en eventuell renteøkning vil presentert på et møte som også etterfølges av en pressekonferanse med sentralbanksjef Janet Yellen.

Sentralbanksjefen har imidlertid sagt at det ikke er noe i veien for å øke renten på møter uten en planlagt pressekonferanse og at det kan bli innkalt til en slik pressekonferanse på kort varsel.

Økonomene i Danske Bank venter at renten bli holdt uendret på nivået nær null.

- I USA forventer vi ikke mye nytt fra møtet i sentralbankens pengepolitiske komité i neste uke. Det sendes ut en pressemelding, men ingen oppdaterte prognoser og det holdes heller ikke pressekonferanse, bemerker økonomene i en oppdatering fredag.

Heller ikke SEB venter endring i renten på dette møtet.

- Forventningen er at sentralbanksjef Yellens strategi vil være å holde forventningene om en renteøkning i desember ved like. Men med kortsiktig usikkerhet i fremvoksende økonomier og med andre sentralbanker som implementerer flere kvantitative lettelser faller sannsynligheten for en desemberøkning, bemerker meglerhuset SEB i en oppdatering fredag.

Merk: Onsdagens rentebeslutning kommer en time tidligere enn normalt, siden vi her i Europa har gått over til normaltid en uke tidligere enn USA. Rentebelsutningen offentliggjøres derfor klokken 19.00 norsk tid.

Les også på DN.no:

Holmenkollen-luksus legges ut for salg til 40 millioner  

Alphabet kjøper tilbake aksjer for 5.099.019.513,59 dollar  

Selger Blindleia-luksus for 40 millioner  

DNtv: Cecilie Thunem-Saanum var på Oslo Lufthavn 180 ganger ifjor. Hun er ikke i tvil om hva som irriterer henne mest i sikkerhetskontrollen:

- Jeg kaller dem for gullkortgutta. Det er oftest ikke de som reiser aller mest

Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll
I fjor var foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum på Oslo Lufthavn 180 ganger.
02:24
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.