Kongsberg Gruppen fikk et resultat før skatt på 254 millioner kroner i andre kvartal 2015, mot 327 millioner kroner samme periode i 2014.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport fredag.

Ebitda utgjorde 386 millioner kroner av en omsetning på 4.222 millioner kroner. Nettoresultatet ble 193 millioner kroner.

Ordreinngangen i kvartalet var 3.993 millioner kroner. Ved utgangen av kvartalet var ordrereserven på 21,439 milliarder kroner.

«Kongsberg Oil & Gas Technologies (KOGT) leverer et meget svakt resultat i andre kvartal i hovedsak som følge av et ytterligere svekket marked, og kostnader knyttet til kapasitetsjusteringer for å tilpasse seg disse endringene», skriver Kongsberg.

KOGT

KOGT-virksomheten hadde en ebitda på -94 millioner kroner, mot -42 millioner i samme kvartal i fjor, av driftsinntekter på 239 millioner kroner. Ordreinngangen var 275 millioner kroner, opp fra 198 millioner.

«Forretningsområdets ordrereserve har en forholdsvis kort horisont og KOGTs markeder er for tiden svært utfordrende. Det forventes derfor et lavere aktivitetsnivå fremover», heter det.

«Det gjennomføres ytterligere tilpasninger av organisasjonen for å møte den krevende markedssituasjonen», skriver selskapet, og viser til at det i juni ble annonsert at antallet medarbeidere vil reduseres med rundt 90 i løpet av sommeren.

Maritime

Kongsberg skriver ellers at Kongsberg Maritime har hatt et første halvår preget av høyt aktivitetsnivå, men understreker at offshoremarkedet er inne i en periode med betydelig lavere kontrahering av nye fartøy, som vil medføre lavere ordreinngang fra dette segmentet.

Kongsberg Defence Systems anses å være godt posisjonert innen sine nisjer, som ventes å gi flere kontraktsmuligheter over de neste årene for blant annet missiler, luftvern, flydelsproduksjon, ubåtsystemer og kommunikasjon, skriver selskapet også.

For Kongsberg Protech Systems' del, ventes det at aktiviteten vil øke noe gjennom 2015, sammenlignet med foregående år, samtidig som ytterligere intensivert satsing og intern ressursbruk inn mot flere konkrete medium caliber-muligheter vil påvirke underliggende driftsresultatet negativt i andre halvår.

Engangseffekter

Finansdirektør Hans-Jørgen Wibstad i Kongsberg Gruppen sier at ebitda i kvartalet er påvirket av store engangseffekter.

Engangseffektene knytter seg til kostnadsoverskridelser på to pågående prosjekter på 44 millioner kroner, avsetning for dom mot Kongsberg Evotec på 95 millioner kroner, samt relaterte kostnader.

Engangseffekter knyttet til ytterligere kapasitetsjusteringer i Kongsberg Oil and Gas Technologies på 43 millioner kroner, samt reduserte kostnadsavsetninger i Kongsberg Protech Systems på 154 millioner kroner trekker også ned ebitda.

Ordreinngang

Ordreinngangen til Kongsberg Gruppen i andre kvartal er ganske representativ for det gjennomsnittlige nivået til selskapet fremover. Det sier konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen på kvartalspresentasjonen fredag.

-Det er litt vanskelig å si, siden dynamikken for Kongsberg Maritime er så forskjellig for forsvarsvirksomheten, og bestillinger til forsvarsdelen gjerne kommer i store blokker. I snitt tror jeg likevel man kan si at det vil ligge omtrent på dette nivået i gjennomsnitt fremover, sier Qvam.

Kongsberg Gruppen hadde en ordreinngang på 3.993 millioner kroner i andre kvartal.

 

 


Les også:
- Det boblesnakket dukker opp overalt
- Får nakkehårene til å reise seg
DNB fjernet gebyr på fem timer  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.