John Fredriksens Seadrill får hard medført av svakere markedsutsikter, noe som har gitt aksjen juling på Oslo Børs den seneste tiden.

Nå nedgraderer også den globale finanskjempen Goldmans Sachs sin anbefaling på riggselskapet til selg fra nøytral, ifølge Bloomberg News fredag.

Kursmålet senkes til 155 kroner, ned fra 232 kroner.

- Sprekk

Meglerhuset mener riggmarkedet er i ferd med å sprekke.

"Nylige slutninger i markedet for flytende enheter har vært betydelig svakere enn ventet", skriver meglerhuset i en oppdatering.

Samtidig har utnyttelsesgraden i markedet falt til 92 prosent, fra 96 prosent, over det siste året, ifølge Goldman.

Ser lavere utbytter

Meglerhuset tror på svakere utbytteutsikter for Seadrill.

"Vi tror det vil komme ytterligere press i offshoreriggmarkedet, som vil redusere utnyttelsegraden og dagratene for rigger uten eksisterende kontrakter. Vi mener at dette, kombinert med høy gjeldsbelastning, vil føre til utbyttekutt i 2016", heter det.

Goldman Sachs ser tre ting som trekker forventningene nedover:

  • En fortsatt strøm av negative nyheter fra sektoren; svake rater og fallende utnyttelsesgrad, som senker fremtidig inntjening
  • Utbyttekutt i 2016, og at dette vil bli diskontert i nær fremtid
  • Noe svakere resultater fremover, der et svakere klima vil påvirke levering og nye kontrakter

Meglerhuset påpeker at risikoen i kursmålet på oppsiden, ligger i om oljeprisen skulle betydelig bevege seg oppover, en betydelig økning i både dagratene og bedre drift, i tillegg til selskapets eventuelle evne til å opprettholde utbyttepolitikken fremover.

Flere kutter

Det franske meglerhuset Exane BNP Parisbas nedgraderte Seadrill fra nøytral til «underperform» i forrige uke.

Meglerhuset venter et kutt i utbyttet på rundt 50 prosent i 2015 på grunn av store utfordringer i riggmarkedet og selskapets gjeldsbetingelser.

Morgan Stanley er bekymret for Seadrills utbyttekapasitet som følge av en oljepris under 100 dollar, svakt riggmarked og usikkerhet rundt avtalen med Rosneft.

Meglerhuset tok nylig ned kursmålet til 39 dollar fra tidligere 48 dollar for å reflektere usikkerhet for kutt i tiden fremover.

Går motsatt vei

John Fredriksen demonstrerte nylig sin tro på riggselskapet ved å kjøpe to millioner aksjer.

Etter kjøpet kontrollerer Fredriksen 115,1 millioner aksjer i Seadrill, tilsvarende 22,34 prosent.

I tillegg har Fredriksen-selskapet Hemen TRS-avtaler på 3,9 millioner aksjer i Seadrill, mens Famatown har kjøpsopsjoner på 2,023 millioner aksjer.

«Trøim-effekten»

Sålangt i år er Seadrill-aksjen ned omlag 30 prosent, hvorav 24 prosent den siste måneden.

I tillegg til usikkerhet rundt fremtidige utbytter, har Fredriksen-makker Tor Olav Trøims plutselige avgang tynget utviklingen.

Trøim, som har vært sentral i selskapets veksthistorie, varslet før sommeren at han sluttet som ansatt i Fredriksens Seatankers Management, og ville konsentrere sin virksomhet om Seadrill, der han er styremedlem, og gassrederiet Golar LNG, der han også er i er styret.

Brudd

Denne måneden forsvant han imidlertid ut av Seadrill, mens Fredriksen solgte seg nær helt ut av Golar LNG.

Dermed var bruddet mellom de to kamphanene et faktum etter 19 års samarbeid.

Les kommentaren: «Money talks, bullshit walks» og Brudd mellom Fredriksen og Trøim

Torsdag sluttet aksjen ned nye 4,32 prosent til 247,60 kroner.

Det verdsetter selskapet til rundt 81 milliarder kroner.

Les mer: God for over 100 milliarder
Les også:
Mohn øker kraftig i børstaper  
Brandtzæg fortsetter som toppsjef i Hydro
- Jeg er skuffet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.