Direktør Geir Ove Ystmarks skal sikre at fisk og annen sjømat ikke hoper seg opp på eksportlagre landet over nå som Norges største eksportmarked er stengt.

Torsdag vedtok russiske myndigheter å innføre fullstendig stopp i import av all sjømat og meierprodukter fra Norge, USA, Canada og EU.

- Dette betyr at Russland som eksportmarked faller bort for norske bedrifter – og det med umiddelbar virkning, understreker administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri og havbruksnæringens landsforening (FHL).

KAN RAMMES: Administrerende direktør Geir Ove Ystmark fra Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL). Her under næringslivets samarbeidsmøte om folkehelse i Helse- og omsorgsdepartementet i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold /
KAN RAMMES: Administrerende direktør Geir Ove Ystmark fra Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL). Her under næringslivets samarbeidsmøte om folkehelse i Helse- og omsorgsdepartementet i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / (Foto: NTB scanpix)

LES OGSÅ: Her er Russlands svarteliste

Han mener det viktigste for bedriftene nå er å søke - og gå inn i andre markeder for å sikre avtaket på produkter som opprinnelig var på vei til Russland.

- Vi er i tett dialog med norske myndigheter for å se om det er mulig å få på plass ulike virkemidler. Men dette går mer på løsninger rettet mot eksportfinansiering og den typen ting, sier Ystad til DN.

Han vil foreløpig ikke gå inn på detaljer om mulige tiltak, men opplyser at det fredag er planlagt et nytt møte med norske myndigheter om situasjonen.

Går seg til

Direktøren avviser at han frykter fisk og annen sjømat vil hope seg opp på eksportlagre landet over.

- Bedrifter har lagt inn salg og transport som raskt må endres. Det er snakk om komplikasjoner på kort sikt, men over tid kommer det til å gå seg til, sier han og forklarer:

- Globalt er det stort behov for sjømat. Det som ikke sendes til Russland, vil gå inn i andre markeder.

Ystmark uttrykker liten bekymring knyttet til lakseeksporten. I sildefisk-sektoren er situasjonen derimot tøffere, tror han.

- Sushibølgen har gjort at stadig flere spiser laks og etterspørselen har vært sterkt økende. Vi ser at vi vil finne alternative markeder til Russland - og kunne eksportere mer til de landene vi allerede er i, henholdsvis EU, USA og Asia, sier han.

For sildeeksporten vil det være nødvendig å se på tiltak som kan avhjelpe situasjonen, samtidig som silden må selges inn i andre markeder.

- Da er andre deler av Øst-Europa og Afrika viktige alternative markeder til Russland, legger Ystmark til.

LES OGSÅ: Analytiker: Stramt laksemarked på lang sikt

- Sjømathandelen med Russland har vært krevende

Oppmerksomme

Russland er et marked hvor det også tidligere har vært problemer for norske eksportører. I tre år, fra 2006 til 2009, var norske eksportører utestengt fra det russiske markedet. Landet åpnet så portene for enkeltbedrifter i 2009.

- Det har gjort at mange bedrifter har sett på alternativer til Russland – også i forkant. Man har vært oppmerksom på at det kan komme endringer i det russiske markedet på kort varsel.

- Så du er ikke så bekymret?

- Jeg er ikke bekymret for at vi ikke skal finne alternative avtak. Det finnes et marked for både silden og laksen som skulle blitt solgt til Russland.

Billigere butikklaks

Tidligere erfaringer tilsier at Ystmark har rett. Det bekrefter senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

- Ved tidligere handelsrestriksjoner har vi sett at eksporten tar nye veier, nye handelsveier blir etablert. Laksen som skal i markedet blir solgt uansett, men den må ned i pris. Den gode nyheten er at dette vil stimulere etterspørselen og dynamikken, sier Giskeødegård til DN.


LES MER: Jussprofessor: Russland kan ikke stanse import
 

Håper russerne selv presser på for norsk laks  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.