BP, Statoil og Royal Dutch Shell er navngitt i et nytt søksmål hvor selskapene beskyldes for å ha manipulert prisen på kontrakter i nordsjøoljen Brent.

Det skriver Bloomberg News.

Hevder han betalte for mye
Gregory Smith, en oljehandler fra Texas som hevder at han har betalt for mye for Brent-kontrakter, saksøkte selskapene i en føderal domstol på Manhattan i New York mandag.

Smith hevder at selskapene med hensikt meldte inn gale priser til Platts, som publiserer retningsgivende priser for oljemarkedet.

Smith søker om å få representere alle investorer som kjøpte eller solgte Brent-kontrakter på oljebørsene New York Mercantile Exchange og Intercontinental Exchange fra 2002 til i dag.

Allerede saksøkt
Financial Times meldte 24. mai at Statoil, BP og Shell var blitt navngitt i det første søksmålet etter at Europakommisjonen 14. mai hadde gjennomført undersøkelser knyttet til fastsettelsen av oljeprisen.

Dette søksmålet ble tatt ut av Prime International Trading, et Chicago-basert handelshus, som også krever erstatning fra ikke-kjente parter.

Gregory Smith hevder at oljeselskapene brøt amerikansk konkurranselovgivning og bestemmelsene for råvarebørser. Han søker erstatning for uspesifiserte skader, som vil kunne triples med hjemmel i konkurranselovgivningen.

En epost til BPs pressekontor i sakens anledning ble ikke besvart, og telefonhenvendelser til Shells pressekontor og til Statoil-talsmannen Jannik Lindbæk jr ble ikke umiddelbart besvart, skriver Bloomberg News.

LES OGSÅ:

Razzia hos Statoil

Fransk oljegigant advarte om «unøyaktige» oljepriser

- Jeg kjenner Statoil og jeg kan ikke forestille meg at det selskapet manipulerer priser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.