Konsernsjef Helge Lund i Statoil holdt torsdag morgen pressekonferanse på Statoils hovedkontor på Forus i Stavanger.

- Ett døgn etter angrepet på In Amenas står vi fortsatt overfor en uavklart og svært alvorlig situasjon. Vi har en gisselsituasjon på anlegget, sa Helge Lund da han åpnet pressekonferansen.

Ingen ny informasjon
Lund bekreftet at det var 17 Statoil-medarbeidere i og ved anlegget da angrepet startet onsdag morgen. 13 av dem er nordmenn. Fem av de 17 er brakt i sikkerhet, og av de tolv som ikke er gjort rede for, er det ni nordmenn og tre utenlandske ansatte.

- Helt fra første melding kom tidlig i går, har Statoil tatt situasjonen på det største alvor. All kraft er fortsatt rettet mot å få våre medarbeidere trygt hjem, samt å gi den støtte og hjelp vi kan til pårørende og berørte, kollegaer og andre ansatte i Statoils organisasjon. Vi har mobilisert alle de ressurser vi kan og har behov for fra organisasjonen. Samtidig samarbeider vi både med norske og internasjonale myndigheter samt andre selskaper som er berørt av hendelsen, sier Lund.

- Vi jobber nå langs flere spor. Løsningen, altså å få frigitt gislene, er jeg forhindret fra å kommentere, sier han.

- Ekstrem påkjenning
I løpet av natten har det ikke kommet informasjon til Statoil om vesentlige endringer i forhold til den situasjonen Statoil orienterte om i går kveld, opplyste konsernsjefen.

Sikkerhetsstyrker har omringet anlegget som ble angrepet av islamister. Ifølge Algeries innenriksminister Daho Ould Kablia er antallet gisseltakere rundt 20. Statoil kunne torsdag morgen ikke bekrefte hvor mange som totalt sett er omfattet av aksjonen.

Det høye antallet angripere og gisler gjør en redningsoperasjon svært vanskelig. Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI slo islamistene tilbake et forsøk fra sikkerhetsstyrker på å storme anlegget.

En kilde opplyser til ANI at gisseltakerne har både bombekastere og luftvernraketter med seg.

- Våre medarbeidere på In Amenas opplever nå, som vi alle kan forstå, en ekstrem påkjenning. Dette er alle erfarne og avholdte Statoil-medarbeidere, de fleste også med lang fartstid fra denne regionen, sier Helge Lund.

Statoil har opprettet et pårørendesenter i Bergen, hvor det blir gitt informasjon, og i samarbeid med myndighetene og faglig personell tilbudt krisehjelp. Lund og konserndirektør Lars Christian Bacher i Statoil planlegger i dag å reise til Bergen for å besøke pårørendesenteret og ha direkte dialog med dem som er aller sterkest berørt.

- Familie, venner og kolleger venter på nytt om sine. Vi gjør det vi kan for å bistå og hjelpe alle disse, sier Lund.





Les mer om gisselsituasjonen i Algerie:
Helge Lund: - Alle tanker til de ansatte og familiene
Hevder nordmann og brite er drept i Algerie
Terroristene ønsket å forlate Algerie med gislene
- Gisler tvunget til å ha på bombebelter
Nyhetsbyrået ANI: Sikkerhetsstyrker prøvde å angripe Statoil-anlegget
Varsler amerikanske aksjoner
Islamistene skal ha motstått angrep fra hæren
"Den enøyde" kan stå bak
Gisseltakere advarer mot væpnet aksjon
- En av de mest alvorlige situasjonene Statoil noen gang har vært i

Kommentar: Oljens brutale risiko

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.