I DN.nos partilederserie svarer lederne i de største norske partiene på de samme spørsmålene. Frem mot valget 9. september vil du se hva de mener om norsk økonomi og næringsliv i dag – og veien videre.

Førstekvinne ut er Høyre-leder Erna Solberg.

- Norsk økonomi er grunnleggende god, men det er bygget opp noen utfordringer for fremtiden. Norges konkurransekraft er svekket, gjennom sterkere kostnadsutvikling og svakere produktivitetsvekst enn våre handelspartnere, sier Solberg til DN.no.

- Hvilket politisk vedtak vil være mest skadelig for norsk økonomi de neste fire årene?

- Det er ikke ett vedtak, men summen av vedtak som har nedprioritert norsk konkurransekraft som vil være den største utfordringen for norsk økonomi fremover, svarer statsministerkandidaten.

Ett løfte
Ifølge Solberg har Stoltenberg-regjeringen brukt mindre enn 2 av 10 nye oljekroner på å stimulere til varig vekst i fastlandsøkonomien, slik handlingsregelen slår fast.

- I handlingsregelen er dette konkretisert til investeringer i samferdsel/infrastruktur, kunnskap/forskning og vekstfremmende skattelettelser, påpeker hun.

Sentrum-/Høyre-regjeringen brukte til sammenligning mer enn 8 av 10 nye oljekroner på disse områdene, opplyser Høyre-lederen.

- Høyre vil prioritere disse investeringene, lover Solberg idag.

Trapper ned formuesskatten
I årets valgkamp har ikke minst formuesskatten fått mye oppmerksomhet. Allerede i starten av året la Høyre frem sitt forslag.

I neste fireårsperiode vil Høyre trappe ned formueskatten ved å heve bunnfradraget fra 870.000 kroner til 20 til 25 millioner kroner, og redusere satsen fra 1,1 til 0,5 prosent.

Samtidig kan verdsettelsen av næringseiendom gradvis justeres opp mot nivået på andre investeringer.

- Løsningen innebærer at omlag 99 prosent av de som betaler formuesskatt idag vil slippe dette med Høyres opplegg. På sikt vil Høyre avvikle formuesskatten, men det er en forutsetning at de mest formuende fremdeles skal betale personskatt, sier Solberg.

Sykefraværet skal ned
Mens nedtrappingen innebærer mindre inntekter i statskassen, har Høyre-lederen planene klare for hvordan hun skal få ned en stor utgiftspost.

Solberg er ikke i tvil om at det er mulig å gjøre noe med de enorme summene knyttet til alle som faller utenfor arbeidslivet.

- Sykefraværet falt med over 12 prosent under Bondevik II, men har totalt sett stått stille i de siste åtte årene. For mange sykemeldte står unødig lenge i sykehuskø, og kunne vært i arbeid langt før med raskere behandling. Høyre vil få ned helsekøene, slik vi gjorde da vi satt i regjering sist, sier hun.

- Vi vil ha et målrettet arbeid for å få ned sykefraværet, blant annet gjennom mer bruk av graderte ytelser og veiledende normer for sykefravær. Langtidssykemelding er inngangsporten til arbeidsavkl#229spenger, uførepensjon og varig utenforskap. Vi må sette inn hjelpeapparatet på et tidlig tidspunkt, og ikke vente til det er for sent, sier Solberg.

Øker lønnsomheten
Høyre vil også utrede om man kan gjøre det mer lønnsomt å gå fra trygd til arbeid, for eksempel ved å innføre et tidsbegrenset arbeidsskattefradrag.

- Høyre vil ha en kraftig opptrapping av bruken av lønnstilskuddsordninger, slik at denne gruppen får utnyttet restarbeidsevnen sin heller enn å gå over i uføretrygd, sier Solberg.

- Vi vil ha et Nav som er mindre byråkratisk, mer tilpasset den enkelte bruker, har færre mål å forholde seg til enn i dag og mer lokal kontroll over virkemidlene, sier hun.

- Spesielt bekymringsverdig
Tiltakene stopper riktignok ikke der.

- Attføringssektoren fungerer ikke godt nok. Høyre vil rydde opp i tiltaksjungelen, stille strengere krav til leverandørene og korte ned ventetidene, sier Solberg.

Statsministerkanditaten understreker videre at hun er spesielt bekymret over antallet unge uføre.

- For mange, spesielt unge, er å søke om sosialstønad første steg på vei inn i en varig tilværelse som ufør. Høyre vil ha aktivitets- og arbeidsplikt for unge sosialklienter fra dag én, slik at ingen unge blir passive mottakere av denne typen stønader, forteller hun.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien. I morgen: statsminister Jens Stoltenberg.

Les mer: Slik skal Erna hindre norsk krise

Les også:
Kroneraset gir Stoltenberg 13 mrd ekstra å rutte med
<b>NHO-sjefen: - Jeg blir skuffet og provosert</b>
Disse statsselskapene bør gjøre seg klare for salg

Mest lest på DN.no idag:
Kina stopper norsk laks ved grensen
Eiendomsinvestor gir opp i Norge - satser i USA
Tøff og trendy viking-dyst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.