Konsernsjef Ola Sundt Ravnestad i Terra-gruppen møtte et stort pressekorps i Oslo torsdag ettermiddag. Han innledet med å beklage at det er folk rundt i kommunene som er bekymret for pengene sine.

- Jeg beklager på vegne av oss i Terra til alle innbyggerne rundt i Norge som føler usikkerhet for det som har skjedd. Det er dypt å beklage, sier Sundt Ravnestad.

Bare fire kommuner
Ravnestad uttalte noen dager etter at skandalen ble kjent at han ”håper vi ikke har solgt mer av dette”.

I dag svarer han på sin egen bekymring:

- I denne strukturen så er det bare de fire kommunene i Nordland som er med, sier han.

Åpen dialog med Kredittilsynet
Hvordan salgene har foregått skal en egen gruppe internt i ledelsen i Terra Securities granske. Sundt Ravnestad skal personlig lede den interne gjennomgangen.

- Internt har vi satt i gang våre undersøkelser for å finne ut hva som er status. Jeg kan ikke gå inn og kommentere enkeltheter. Jeg kan ikke gå inn i den debatten. Vi gjør det vi kan for å utrede hva som har foregått. Vi har en løpende, åpen dialog med Kredittilsynet slik at de skal få gjøre sine undersøkelser. Vi er interessert i at det skal bli gjort på en ordentlig måte. Det må ta den tid det tar.

- Når vi har fått disse tingene på bordet så vil neste fase bli hvilke tiltak det er grunnlag for å gjøre og hvilke det ikke er grunnlag for å gjøre.

Ønsker langsiktighet
Sundt Ravnestad ville ikke svare på noen av spørsmålene om hvorvidt Terra kan lastes for problemene.

- Per i dag kan jeg ikke svare på det, sier Sundt Ravnestad.

Han sier imidlertid at han håper på å finne langsiktige løsninger med kommunene. I det ligger det at han ikke håper at kommunene tar tapet nå, ved å selge seg ut.

Tapene på de amerikanske kommuneobligasjonene er foreløpig urealiserte, men verdifallet har utløst en klausul som gjør at kommunene har måttet betale inn gjentatte garantibeløp for obligasjonene.

Les mer: Alt om Terra-saken

De fire kommunene har fått et fjorten dagers pusterom etter at Terra Securities etter et krisemøte onsdag stilte nærmere 70 millioner kroner i garanti, penger som kommunene etter kontrakten skal betale inn de neste ukene.

Les mer: Terra gir kommunene 14 dager

Sundt Ravnestad kunne ikke svare på hvorfor det er forskjell på den engelske og norske versjonen av prospektene som kommunene ble presentert før investeringsbeslutningene ble tatt i sommer.

- Det kan ikke jeg kommentere. For det første har jeg ikke lest noen av disse prospektene. For det andre inngår det i det vi nå må se på, sier Sundt Ravnestad.

Les mer: Her er advarselen ingen så

Omplasserer meglere
De to meglerne som jobbet med salg av obligasjonsprodukter til kommunene er fritatt for en del av sine ansvarsoppgaver.

- Men de jobber fortsatt sammen med oss for å få klarhet i hva dette er, sier Sundt Ravnestad.

De to meglerne har blitt fritatt for oppgavene fordi "de var de utøvende meglerne", forklarte konsernsjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.