- Ledelse i staten kan være mer krevende og sammensatt enn i privat sektor. Statlige leder skal serve både publikum og politiske oppdragsgivere, og virkeliggjøre verdier knyttet til rettsstat og likebehandling, for å nevne noen sentrale verdier. At vi mangler en bunnlinje gjør dette arbeidet desto mer krevende, skriver fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud i en e-post til DN.no.

Hun er uenig med de 30 lederne i offentlig sektor som i en undersøkelse laget av konsulentselskapet PA Consulting sier at det ikke finnes en overordnet strategi for hverken effektivisering av offentlig sektor eller samarbeid mellom de ulike organisasjonene.

Les om undersøkelsen her: - Det er alltid nye penger å be om

Alt henger sammen
Aasrud viser til regjeringens overordnede strategi for fornying av offentlig sektor fra 2008, der effektivitet er en integrert del.

- I tillegg legger vi vekt på brukerretting, bruk av IKT og verdiskapning. Alt dette henger sammen, skriver hun.

Departementet har nylig gjennomført en undersøkelse blant medarbeidere og ledere i hele statsforvaltningen, der toppledere mener at de største utfordringen er å motivere egne medarbeidere og sikre resultater og effekt.

- Samtidig må vi legge bedre til rette for lederne. Forutsigbare og klarere oppdrag er antakelig en vei å gå. Men samtidig må vi huske på at mange offentlige virksomheter faktisk har sammensatte mål – de skal ivareta flere mål på samme tid. Det må vi også ta hensyn til, skriver hun.

Mange samarbeider
Flere av lederne etterlyser insentiver til å samarbeide med andre etater, slik at man kan trekke på hverandres erf#229er og kompetanse. Hvorfor det ikke finnes et slikt system har ikke Aasrud noe godt svar på:

- Mange etater samarbeider. Skatt, NAV og Brønnøysundregistrene er et eksempel på dette. Dette samarbeidet er nyttig for etatene og det letter arbeidet for borgere og bedrifter ved at de i mindre grad må gi de samme opplysningene til flere etater. Det betyr bedre tjenester for folk, mindre administrasjon for staten og mindre bryderi for næringslivet, sier hun.

Les flere saker her:

<b>- Herregud, tenk hva de kunne spart</b>

<b>- Sett handlekraftige folk på dette</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.