Jeg kom hit før loven

Som jager skygger med lommelykt

De finner zilch nothing nada

Og under jorden er det happy hour

Dum Dum Boys´ låt "Krimm" 1994 (om hvitsnippkriminalitet)

Denne uken presenterte USAs president Barack Obama et 85 sider tykt notat med forslag til nye reguleringer av finansnæringen i landet.

Hensikten er å hindre enn gjentagelse av det som ledet verden ut i den verste økonomiske krisen siden den store depresjonen.

Også her hjemme i Norge tenker man i samme baner: Man må sørge for tiltak som gjør det umulig at noe slikt kan skje igjen.

Fredag ble det derfor nedsatt et utvalg som skal finne nye kriseforebyggende tiltak.

Les saken: Han leder Kristin Halvorsens krisegjeng

I likhet med generaler, utkjemper byråkrater alltid den forrige krigen. Johan Norberg

Ny krise - nye årsaker
Men ikke alle tror at nye lover og regler er veien å gå. Den liberale svenske forfatteren og idehistorikeren Johan Norberg går så langt som å si at nye statsinngrep faktisk kan gjøre vondt verre.

- Med fasit i hånd ser man nå på hvilke feil som er begått, og så sørger man for at akkurat det samme ikke kan skje igjen. Og man oppnår at det samme ikke skjer igjen - problemet er bare at i stedet vil en ny krise kunne oppstå på et helt uforutsett sted, sier Norberg til DN.no.

Diskutér saken under.

Den liberale tankesmien Civita publiserte nylig et notat der Norberg så nærmere på hvordan tidligere kriser har blitt møtt med nye regler - for bare å oppnå at den neste krisen oppstår av andre grunner.

"Det er ikke noe som er så enkelt som å regulere med etterpåklokskapens klarsyn, for å sørge for at vi ikke skal gjenta alle de dumme tingene som forårsaket krisen. Men i likhet med generaler, utkjemper byråkrater alltid den forrige krigen", skriver Norberg.

- Og sånn kommer det til å bli hver gang man oppretter nye regelapparater. Det er en naiv tro på at politikken kan regulere dette, sier Norberg til DN.no.

Les hele Norbergs notat "Staten og Finanskrisen" her (ekstern lenke, PDF-format).

Prisbelønt kritikk
Svensken er en kjent tilhenger av liberalistiske, kapitalistiske verdier. I 2001 gav han ut boken "Till världskapitalismens försvar". Boken skapte debatt og ble belønnet med Sir Antony Fisher International Memorial Award.

I 2003 mottok Norberg Friedrich Hayek-stiftelsens gullmedalje - en pris han det året delte med den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher og den Europeiske sentralbanksjefens sjeføkonom Ottmar Issing.

Men synspunktene hans er omstridt, også i hjemlandet Sverige.

- Jeg får mye kritikk for at jeg er alt for pessimistisk i forhold til politikkens muligheter, sier han. Men legger til:

- Jeg forsøker bare å lære av historien.

Om det han formidler har noen praktisk innvirkning, er han mer i tvil om. For som han selv skriver:

"Det vi kan lære av historien, er at vi ikke lærer av den".

Les også: - En ny boble er allerede på gang

Farlig felles regelverk
I gjennomgangen av de historiske eksemplene på hvordan tidligere kriser har oppstått, og forsøkt forebygget, peker Norberg blant annet på én stor tabbe i tiden forut for krisen vi nå opplever: Felles, internasjonalt regelverk for bankene (blant annet Basel-regelverket).

"Det fører til at alle banker har samme akilleshæl. Sannsynligheten for at den skal treffes er liten, men når det først skjer, faller alle finansinstitusjoner på samme måte i alle land".

Ironisk nok vil ifølge Norberg stadig nye regler gjøre det lettere for bankene å drive en virksomhet som de egentlig vet kan få katastrofale, globale følger.

"Banker og bedrifter har lært at jo mer de gjør ting på samme måte som alle andre – som resten av flokken – jo større er sannsynligheten for at de vil bli reddet av myndighetene hvis det oppstår en krise. For da er virksomheten eller markedet for stort til at man vil la det gå overende. De som tenker annerledes og gjør ting på sin egen måte, utgjør ingen trussel for at systemet skal kollapse, og de kan derfor ikke forvente å få hjelp. En forsiktig bank er en bank som er akkurat like uforsiktig som alle de andre bankene, slik at den står i fare for å gå overende samtidig som de andre gjør det, slik Keynes skal ha sagt", skriver han.

Og DumDum Boys synger:

Du er mitt alibi, jeg er ditt

Ingen kaller meg banditt

Jeg rider i hvitt

Jobber sent jobber tidlig

Halve jobben er bra regi

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.