Ved nyttår hadde Statens pensjonsfond utland (NBIM), som de fleste kaller Oljefondet, investert 84 milliarder kroner i spansk og italiensk statsgjeld.

Da første kvartal gikk mot slutten hadde Oljefondet økt investeringene i de to landenes statsobligasjoner med 2,9 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Ifølge avisens beregninger kan fondet totalt ha tapt rundt 425 millioner euro på drøye tre måneder på disse investeringene, nærmere 3,3 miliarder kroner, hvis de ikke har solgt unna. Har de fortsatt å øke eksponeringen kan tapet være større.

- Ingen kommentar. Gitt det fokuset som er på statsgjeld, vil vi komme tilbake til temaet på pressekonferansen for 2. kvartal den 12. august, sier iformasjonssjef Dag Dyrdal i NBIM til avisen.

- Tar enorm risiko
Investor Øystein Stray Spetalen vil imidlertid overfor Finansavisen mer enn gjerne kommentere Oljefondets investeringer i Sør-Europa.

- Jeg ville aldri puttet penger i italienske eller greske statsobligasjoner. Det er kun mennesker som har så lite erf#229er fra finansmarkedene som Oljefondet som er villig til det, sier Spetalen til avisen.

Han er krystallklar på hvordan det vil gå med Oljefondet på lang sikt ved at det tar enorm risiko bare for å øke avkastningen marginalt.

- Norges viktigste oppgave er å beholde pengene fra oljen i Nordsjøen, ikke spille dem bort på høy risiko i kapitalmarkedet. Jeg vet dessverre at jeg har rett, Oljefondet ender med en katastrofe, sier Spetalen til avisen.

Spetalen: - Jeg har hatt rett hele tiden


<b>- Jeg vet hvor mange syltelabber som prøver å stjele sånne penger</b>


Les også: 1 av 4 oljefondkroner i trøbbelpapirer

<b>- Krisefondet kan ikke redde Italia</b>

- Ryker Spania, ryker alt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.